Novi lek za postporođajnu depresiju dolazi sa visokom cenom

Novi lek za postporođajnu depresiju dolazi sa visokom cenom

Novi lek za lečenje postporođajne depresije koštaće skoro 16.000 dolara za 14-dnevni kurs lečenja, što je cena zbog koje su lekari zabrinuti da neki pacijenti neće moći da priušte lek.

Zurzuvae (zuranolon) je prvi put odobrila američka Uprava za hranu i lekove još u avgustu i nosio je priznanje kao prvi lek za postporođajnu depresiju (PPD) koji se može uzimati kao pilula.

Uprkos visokoj ceni Zurzuvae-a, proizvođač lekova Sage Therapeutics rekao je u utorak da bi lek trebalo da se pojavi na tržištu do decembra i da on i partner Biogen sada razgovaraju sa osiguravačima o pokriću leka.

Cilj kompanija je „omogućiti širok i jednak pristup ženama sa PPD-om kojima je propisan ovaj lek“, rekao je izvršni direktor Sage Barri Greene u saopštenju kompanije.

Nada je da će pacijenti moći da dobiju lek, „gde je to moguće, uz malo ili nimalo participacije, bez obzira na finansijska sredstva“. On je dodao da će te dve kompanije takođe pomoći da se pokriju troškovi ili da se određenim pacijentima obezbede lekovi bez lekova.

Stručnjaci za mentalno zdravlje pozdravili su odobrenje leka, ne samo zato što predstavlja novi način lečenja postporođajne depresije, već i zato što „izgleda da brzo deluje“, kaže dr Ketrin Monk, šef odeljenja za mentalno zdravlje žena u Odeljenju za akušerstvo i ginekologiju na Vagelos koledžu lekara i hirurga Univerziteta Kolumbija u Njujorku, rekao je za CNN.

U jednom ispitivanju kompanije, Zurzuvae je poboljšao simptome depresije za samo tri dana.

Pre nego što je Zurzuvae odobrio, opcije za oralno lečenje postporođajne depresije uključivale su selektivne inhibitore ponovnog preuzimanja serotonina (SSRI), ali tim antidepresivima „trebaju nedelje da se aktiviraju i moraju nastaviti da se uzimaju na dnevnoj bazi najmanje šest do 12 meseci“, kaže dr Katrina Fjuri, psihijatar specijalizovan za mentalno zdravlje žena i reproduktivnu psihijatriju i klinički instruktor na Univerzitetu Jejl, rekao je za CNN.

Ipak, SSRI obično koštaju mnogo manje: Prozac i Zoloft, i njihovi generici, mogu koštati manje od 20 dolara mesečno, prema Drugs.com.

„Ostaje da se vidi koliko će osiguravajuća društva to pokriti ili da li će zahtevati od žena da ‘neuspehu’ lečenje jeftinijim SSRI pre nego što plate za ovaj novi tretman,“ rekao je Fjuri. „Nadam se da to nije slučaj i da njegova cena neće biti prepreka za pristup ovom lečenju.“

Cena od 15.900 dolara „podiže značajnu zabrinutost u pogledu pristupačnosti, posebno kada još uvek ne znamo kako će biti pokrivena osiguranjem“, kaže dr Lindzi Alen, docent urgentne medicine i zdravstveni ekonomista i istraživač zdravstvenih usluga na Univerzitetu Northvestern Medicinski fakultet Fajnberg u Čikagu, rekao je za CNN.

„Obezbeđivanje pristupa takvim tretmanima je imperativ, jer oni mogu biti spasonosni za nove majke tokom ranjivog perioda“, rekao je Alen. „Samoubistvo je vodeći uzrok smrti u prvoj godini nakon porođaja.“