Stručnjaci za veštačku inteligenciju upozoravaju na rizik po demokratiju i ljudske poslove

Stručnjaci za veštačku inteligenciju upozoravaju na rizik po demokratiju i ljudske poslove

Na konferenciji Rojters NEXT u Njujorku, stručnjaci za veštačku inteligenciju izrazili su ozbiljnu zabrinutost zbog ubrzanog razvoja generativne veštačke inteligencije (AI) i njenog potencijalnog uticaja na demokratske procese i ljudske poslove.

Eksplozija generativne veštačke inteligencije, koja može stvarati tekst, fotografije i video zapise na osnovu upita otvorenog tipa, izazvala je zabrinutost zbog mogućnosti stvaranja dubokih lažnjaka i širenja dezinformacija. Strahovi se posebno odnose na primenu „turbo-fajkova“, realističnih ali izmišljenih video snimaka, na društvenim medijima, što može zamagliti granicu između činjenica i fikcije u politici.

Stručnjaci su istakli i zabrinutost zbog potencijalnih diskriminatornih ishoda koje donose odluke zasnovane na veštačkoj inteligenciji, uključujući i oblast osiguranja. Nedostatak transparentnosti u vezi s korišćenjem veštačke inteligencije u takvim odlukama dodatno pogoršava situaciju.

Takođe, razmatrana je opasnost da veštačka inteligencija postane toliko moćna da predstavlja pretnju čovečanstvu. Institucija „Institut za budućnost života“ iznela je zabrinutost u vezi s brzim razvojem moćnih AI sistema, naglašavajući potrebu za kontrolom i razumevanjem ovih tehnologija kako bi se izbegli potencijalno katastrofalni rizici.

Učesnici konferencije istakli su i zabrinutost u vezi sa mogućnošću gubitka poslova usled sve snažnije veštačke inteligencije, što bi moglo ograničiti sposobnost ljudi da pređu u nove industrije i oblasti.

Ova konferencija ističe hitnu potrebu za regulacijom veštačke inteligencije kako bi se očuvala demokratija, zaštitila privatnost i osigurala kontrola nad ovom tehnologijom, dok istovremeno treba voditi računa o njenim potencijalnim negativnim posledicama po društvo i ljude.