Evropska komisija poziva TikTok i društvenu platformu X da pojačaju napore u borbi protiv govora mržnje

Evropska komisija poziva TikTok i društvenu platformu X da pojačaju napore u borbi protiv govora mržnje

Potpredsednica Evropske komisije, Vera Jourova, izjavila je nakon sastanka sa rukovodiocima aplikacije za deljenje videa TikTok i platforme društvenih medija X da ove platforme moraju intenzivirati svoje napore u suzbijanju nelegalnog govora mržnje. Jourova, koja je odgovorna za digitalnu ekonomiju u EU, sastala se sa izvršnim direktorom TikTok, Shou Chevom, i X-ovim šefom globalnih poslova, Nikom Picklesom, kako bi istražila načine kako tehnološki giganti mogu bolje kontrolisati štetan sadržaj na svojim platformama.

Ovo dolazi nakon sve veće zabrinutosti u vezi sa širenjem štetnog sadržaja i dezinformacija nakon nedavnog napada na Izrael od strane Hamasa, koji je EU označila kao terorističku organizaciju. Evropska unija takođe pokušava da se bori protiv dezinformacija koje bi mogle uticati na izbore za Evropski parlament zakazane za jun 2024. godine.

Prema Zakonu o digitalnim uslugama Evropske unije, velike tehnološke platforme i pretraživači moraju učiniti više u borbi protiv štetnog i nelegalnog sadržaja ili će se suočiti sa novčanim kaznama.

TikTok je izjavio da su veštačka inteligencija i njihovi moderatori uklonili milione postova vezanih za napad Hamasa, a takođe su formirali poseban tim koji se bavi uklanjanjem nasilnog sadržaja povezanog sa decom. Međutim, Jourova je pozvala TikTok da i dalje pojačava svoje napore.

Što se tiče platforme X, Jourova je izrazila zabrinutost zbog nedostatka osoblja koje govori jezike EU, što otežava suzbijanje dezinformacija. Takođe je izrazila zabrinutost u vezi sa velikim brojem nasilnog i nelegalnog sadržaja na platformi, navodeći da je nasilni sadržaj procvetao nakon napada Hamasa.

Jourova je takođe istakla da manja pokrivenost jezika na platformi X zabrinjava uoči izbora za Evropski parlament, posebno u pogledu spremnosti ove platforme za suočavanje sa dezinformacijama.