Nedovoljna pažnja prema gojaznosti u ispitivanju lekova: Rizici za više od 40% Amerikanaca

Nedovoljna pažnja prema gojaznosti u ispitivanju lekova: Rizici za više od 40% Amerikanaca

Više od 40% odraslih Amerikanaca suočava se s gojaznošću, ali lekovi koje mnogi koriste retko su testirani na telima s viškom kilograma. Nedostatak obaveznog učešća gojaznih u studijama o lekovima izaziva zabrinutost stručnjaka, dok istraživanja sugerišu na potencijalne rizike kod široko propisanih lekova, uključujući i hitne kontraceptivne lekove.

Klinička ispitivanja često isključuju osobe s viškom kilograma, a nedavna radionica američkih regulatornih tela za hranu i lekove ukazuje na nove napore za popunjavanje praznina u istraživanju. Istraživači ističu nedostatak informacija o tome kako lekovi deluju kod pacijenata s gojaznošću.

Studija koja je analizirala preko 200 istraživanja o novim lekovima u SAD otkriva da su većina zanemarivala težinu ili indeks telesne mase, čime su isključivane osobe s gojaznošću. Nedostatak testiranja na ovoj velikoj populaciji može imati ozbiljne posledice, od nedovoljnog lečenja do potencijalno opasnih interakcija lekova.

Stručnjaci upozoravaju da nepravilno testirani lekovi mogu dovesti do nedovoljnog lečenja ozbiljnih stanja poput šizofrenije ili neuspeha kontraceptivnih lekova. Dok promene u regulativama dolaze, pacijenti se podstiču da aktivno razgovaraju s lekarima o prilagođavanju doziranja prema njihovoj težini.