Kineski uvoz raste u oktobru, dok izvoz opada šesti mesec zaredom

Kineski uvoz raste u oktobru, dok izvoz opada šesti mesec zaredom

Kineski uvoz je porastao u oktobru, dok je izvoz opao šesti mesec zaredom u poređenju sa godinom ranije, iako je to delimično bilo zbog nižih izvoznih cena.

Carinski podaci objavljeni u utorak pokazuju da je uvoz porastao 3% u odnosu na prethodnu godinu na 218,3 milijarde dolara, dok je izvoz opao za 6,4% na 274,8 milijardi dolara. Trgovinski suficit od 56,5 milijardi dolara smanjen je za više od 30% sa 77,7 milijardi dolara u septembru.

Izvoz je u septembru opao za 6,2% na godišnjem nivou.

Sve u svemu, kineska spoljna trgovina ostala je spora ove godine jer je globalna potražnja oslabila, a oporavak je zastao uprkos ponovnom otvaranju zemlje nakon što su njene stroge kontrole COVID-19 ukinute krajem prošle godine.

Ukupna trgovina u periodu januar-oktobar, uključujući i uvoz i izvoz, porasla je za samo 0,03%, pokazuju podaci od utorka.

Kineski sektor nekretnina i dalje je prepreka za ekonomiju, sa opadanjem prodaje, a investitori se bore da otplate ogromne količine duga.

Centralna banka je ublažila pravila zaduživanja i snizila stope na hipoteke za kupce kuće prvi put, dok je obezbedila neke mere poreskih olakšica za mala preduzeća. Krajem prošlog meseca objavila je planove za izdavanje 1 bilion juana (330 milijardi dolara) u obveznicama za infrastrukturne projekte i prevenciju katastrofa, zaronivši sve dublje u deficit kako bi pokušala da podstakne ekonomiju na višu brzinu.

Potražnja za kineskim izvozom je oslabila otkako su Federalne rezerve i centralne banke u Evropi i Aziji prošle godine počele da podižu kamatne stope kako bi ohladile inflaciju koja je bila na najvišem nivou u više decenija.

Istovremeno, uvoz je ostao slab. Oktobarsko povećanje od 3% bilo je prvo mesečno povećanje od septembra 2022. i veliko poboljšanje u odnosu na pad od 6,2% u septembru.