Kina i Australija će ponovo pokrenuti godišnje sastanke kako se trgovina nastavi

Kina i Australija će ponovo pokrenuti godišnje sastanke kako se trgovina nastavi

Australijski premijer Antoni Albanese sastao se u utorak u Pekingu sa kineskim premijerom Li Keqiangom na godišnjem sastanku lidera, koji je označen kao nastavak susreta nakon što su odnosi između dve trgovinske partnerke počeli da se stabilizuju.

Albanese boravi u Kini na prvoj poseti australijskog lidera nakon sedam godina, prekida koji je usledio zbog diplomatskih nesuglasica.

Kineski predsednik Ši Jinping izjavio je u ponedeljak da stabilni odnosi između Kine i Australije služe međusobnim interesima i da bi obe strane trebalo da prošire svoju saradnju, dajući jasan signal da je Kina spremna da premosti nedavne tenzije.

Albanese je izjavio: „Činjenica da će se ovi sastanci sada nastaviti veoma je važna za naše odnose.“ On je takođe naglasio nameru da se obnovi slobodna i nesmetana trgovina između dve zemlje, kao i da se razgovara o oblikovanju regionalnog i globalnog poretka koji bi bio miran, stabilan i prosperitetan.

U oktobru je kineski uvoz iz Australije porastao za 12% u odnosu na prethodnu godinu, dosegnuvši 11,96 milijardi dolara, što je ubrzanje rasta u odnosu na rast od 4,9% u septembru. Od početka godine do oktobra, ukupan kineski uvoz iz Australije je porastao za 8,4%, dostigavši 128,76 milijardi dolara. Ovi podaci ukazuju na obnavljanje trgovine između dve zemlje nakon trgovinskih nesuglasica. Prošle godine, uvoz iz Australije u Kinu je opao za 12,7%, na 142,1 milijardu dolara.