Nanočestice kobalta mogle bi postati značajan igrač u potrazi za čistom energijom

Nanočestice kobalta mogle bi postati značajan igrač u potrazi za čistom energijom

Tim istraživača sa Univerziteta Zapadnog Ontarija radi na inovacijama koje bi mogle imati ključnu ulogu u prelasku na čistu energiju i suočavanju s klimatskim promenama. Njihov fokus je usmeren na razvoj efikasnih gorivnih ćelija, koje obećavaju održive energetske rešenja pretvarajući hemijsku energiju u električnu energiju, uz minimalne nusproizvode poput vode i toplote.

Među različitim vrstama gorivnih ćelija, gorivne ćelije sa polimer elektrolitnom membranom (PEMFC) ističu se kao jedna od najperspektivnijih opcija, posebno u sektorima transporta i stacionarnih izvora energije. Međutim, njihova zavisnost od retkog metala platine predstavlja ozbiljan izazov zbog skupoće i oskudice ovog materijala.

Tim istraživača radi na razvoju alternativnih katalizatora koji bi mogli efikasno zameniti platine. Koristeći najsavremenije resurse i tehnologije, istražuju različite strategije, s posebnim fokusom na legiranje platine sa drugim metalima i izradu složenih struktura jezgro-ljuska. Ova istraživanja omogućavaju preciznu kontrolu nad katalitičkim reakcijama, optimizaciju površinskih svojstava i smanjenje materijalnih gubitaka.

Izazov izdržljivosti katalizatora rešava se putem infuzije dodataka kobalta u površinu i područje blizu površine katalizatora, čime se povećava njihova trajnost i efikasnost. Ova inovativna tehnika pokazuje izuzetnu sposobnost da izdrži degradaciju i očuva katalitičku aktivnost tokom dužih perioda.

Rezultati ovih istraživanja obećavaju revoluciju u tehnologiji gorivnih ćelija, otvarajući vrata čistijoj i održivijoj energetskoj budućnosti. Zamenom fosilnih goriva čistim energetskim alternativama, možemo doprineti globalnim naporima u borbi protiv klimatskih promena.