Najk podnosi savezne tužbe protiv Nju Balansa i Skečersa zbog navodnog kršenja patenata

Najk podnosi savezne tužbe protiv Nju Balansa i Skečersa zbog navodnog kršenja patenata

Obućarski gigant Nike podneo je savezne tužbe protiv konkurenata New Balance i Skechers, optužujući ih za kršenje njihovih patenata u vezi s Nikeovom tehnologijom za izradu gornjih delova obuće, poznatom kao „Fliknit“. Ova nova serija tužbi nastavlja trend sudskih sporova između najvećih igrača na tržištu sportske obuće i ukazuje na ozbiljnost problema zaštite intelektualne svojine u industriji obuće.

Nike je lider u industriji sportske obuće i poznat po inovacijama u dizajnu i tehnologiji obuće. Jedna od ključnih tehnoloških inovacija kompanije Nike je Fliknit tehnologija, koja koristi vlakna visoke čvrstoće za izradu laganih gornjišta patika sa ciljanim podrškom, rastezanjem i prozračnošću. Patentirana tehnologija omogućava pravljenje visokih performansi gornjih delova obuće sa manje materijala i otpada.

U najnovijim tužbama, Nike tvrdi da New Balance i Skechers koriste Fliknit tehnologiju bez odgovarajućih licenci, čime krše Nikeove patente. Konkretno, tužbe tvrde da određeni modeli cipela iz ponude New Balance i Skechersa uključuju tehnologije i dizajne koji su previše slični onima koje je razvio Nike.

Ova serija tužbi nije prvi put da se Nike sukobio s konkurentima na sudu radi zaštite svojih patenata. Ranije su podnete slične tužbe protiv Adidas-a, Pume i Lululemona zbog navodnog kršenja patenata za Fliknit tehnologiju. Adidas i Puma su uskoro rešili svoje tužbe, dok se Nikeov slučaj protiv Lululemona još uvek razmatra.

Očigledno je da Nike ima nameru zaštititi svoje intelektualno vlasništvo i spremno je koristiti pravne puteve kako bi se to postiglo. Ove tužbe ne samo da imaju za cilj sprečiti kršenje patenata već i osigurati da konkurencija ne iskorištava Nikeove inovacije kako bi stekla nepravednu prednost na tržištu.

Očekuje se da će se ove tužbe razmatrati na sudu, a ishod će imati duboke posledice za sve strane uključene u ovaj pravni spor. Pitanje kršenja patenata i intelektualne svojine ostaje ključno u industriji sportske obuće i pravna bitka se nastavlja.