EU i Kina održaće samit licem u lice prvi put od 2019. godine

EU i Kina održaće samit licem u lice prvi put od 2019. godine

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen potvrdila je u ponedeljak održavanje samita EU-Kina u decembru – on će biti održan licem u lice prvi put od 2019. godine.

Ovo je izjavila fon der Lajen u obraćanju diplomatskom koru EU u Briselu, prenosi „Evropska istina“.

Šef Evropske komisije je samit pomenuo u kontekstu potrebe održavanja komunikacionog kanala između Brisela i Pekinga kako bi rivalstvo dve strane bilo „konstruktivno, a ne neprijateljsko”.

„Zbog toga su nam potrebni funkcionalni kanali komunikacije i diplomatija na visokom nivou. To je ono što ja zovem derizika kroz diplomatiju. I zato smo uložili u intenzivan dijalog sa Pekingom – od četiri dijaloga na visokom nivou do predstojećeg Samit EU-Kina za nekoliko nedelja“, rekla je ona.

Kako prenosi Politiko, samit će biti održan u Kini, na kojem će, pored fon der Lajen, sa evropske strane učestvovati i šef Evropskog saveta Šarl Mišel. Sa kineske strane, samitom će predsedavati ili Si Đinping ili kineski premijer Li Ćijang.

Kina još nije objavila konkretan datum i mesto održavanja pregovora.

Prošlog meseca, posle nekoliko odlaganja, prvi put je u Kinu na ovoj funkciji došao visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel.

Borel je tokom posete pozvao Kinu da utiče na Rusiju da prekine agresiju u Ukrajini, kao i da podrži ukrajinsku „formulu mira“ za okončanje rata.

Kao što znate, Evropska unija pokušava da umeša Kinu u rešavanje rata u Ukrajini, verujući da ima uticaja na rusko rukovodstvo. Isti cilj podržali su i lideri EU na poslednjem samitu u junu.

U međuvremenu, predstavnik Kine je odsustvovao sa poslednjeg sastanka savetnika lidera država u vezi sa ukrajinskom „formulom mira“, koji je održan na Malti.