Izbori u Moldaviji: aktuelni gradonačelnik Kišinjeva pobeđuje u prvom krugu

Izbori u Moldaviji: aktuelni gradonačelnik Kišinjeva pobeđuje u prvom krugu

Prema rezultatima prebrojavanja 99 odsto glasova na izborima u Kišinjevu, aktuelni gradonačelnik Jon Čeban dobija nešto više od 50 odsto glasova, što znači pobedu u prvom krugu.

Centralna izborna komisija Moldavije (CIK) objavila je preliminarne rezultate izbora na 304 od 305 biračkih mesta u Kišinjevu. Posle prebrojanih više od 99,1 odsto glasova u prestonici, prednjači kandidat stranke „Nacionalni alternativni pokret” (MAN) Jon Čeban, koji se kandiduje za drugi mandat. Za njega je glasalo 50,58 odsto birača.

Slijede kandidati Stranke akcije i solidarnosti (PAS) Lilijan Karp sa 28,20%, Adrijan Albu iz Socijalističke partije (PSRM) sa 4,53% i Viktor Kironda iz Platforme za dostojanstvo i istinu (Platforma DA) – 3,81%.

Čeban je već najavio pobedu na izborima.

„MAN je pobedio u Kišinjevu. U svoje ime i u ime celog tima, iskreno se zahvaljujem svim stanovnicima. Bilo je manipulacija, prevara i pokušaja falsifikovanja izbora u korist vladajuće stranke. Bio je to najduži proces prebrojavanja. glasova na svim izborima poslednjih godina“, napisao je Čeban na svojoj Fejsbuk stranici.

U Bilcu je obrađeno 60 od 60 protokola. Najviše glasova dobio je kandidat „Naše stranke” Aleksandar Petkov – 22,69 odsto. Slede nezavisni kandidat Arina Koršikova – 21,52%, kandidat PSRM Maksim Morošan – 19,73% i PAS Volodimir Rusu – 13,18%.

Podsetimo, u Moldaviji je u nedelju izabrano 898 gradonačelnika i 11.058 članova lokalnih veća. Da bi izbori bili priznati kao validni, potrebno je da na njima učestvuje najmanje četvrtina birača upisanih u biračke spiskove u svakom izbornom okrugu.

Istovremeno, dva dana pre izbora, Moldavski komitet za vanredne situacije isključio je iz izborne trke sve kandidate političke partije „Šansa“ – novog projekta odbeglog proruskog oligarha Ilana Šora.

Ova odluka doneta je na osnovu izveštaja šefa Službe za informisanje i bezbednost Moldavije Aleksandra Mustijacea, prema kojem je Rusija intenzivirala hibridni rat protiv zemlje, bacivši na nju milijardu leja i povezujući Šorovu kriminalnu grupu.