Zelenski kaže da mu treba samo 24 minuta da objasni Trampu zašto „ne može da donese mir“

Zelenski kaže da mu treba samo 24 minuta da objasni Trampu zašto „ne može da donese mir“

Kako je bivši američki predsednik Donald Tramp tvrdio da može da reši rat u Ukrajini u roku od 24 sata ako bude ponovo izabran, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je odbio, tvrdeći da će mu trebati samo 24 minuta da dokaže da je to nemoguće, kazao je Zelenski u intervjuu za NBC.

„Bivši predsednik Tramp je rekao da [za] oko 24 sata može da upravlja time i završi rat. Za mene, šta da kažem? Tako da je i on vrlo dobrodošao. Predsednik Bajden je bio ovde, a on — mislim da je razumeo neke detalje koje možete razumeti samo kada ste ovde“, rekao je Zelenski za En-Bi-Si. „Dakle, pozivam predsednika Trampa.“

„Ako može da dođe, trebaće mi 24 minuta — da, 24 minuta. Ne više. Da. Ne više – 24 minuta da objasnim [predsedniku Trampu da ne može da upravlja ovim ratom“ u tom vremenskom okviru, rekao je Zelenski. „On ne može da donese mir zbog (ruskog predsednika Vladimira) Putina.“

Zelenski nije bio siguran da li će Tramp imati leđa Ukrajine ako bude ponovo izabran, rekavši za NBC: „Stvarno, ne znam. Zaista, ne znam.”

Zelenski je rekao da nije bio u kontaktu sa Trampom otkako je bivši predsednik SAD napustio funkciju u januaru 2021.

Ukrajinski predsednik je insistirao da kada je reč o podršci Ukrajini nije važno samo mišljenje američkih lidera, već i američkog naroda.

„To ne zavisi samo od predsednika institucionalno. Mislim da to zavisi od mišljenja Amerikanaca, vašeg društva. Mislim da je to najvažnije“, rekao je za NBC. „Mislim da je u Sjedinjenim Državama i EU važan stav običnih ljudi. To je njihova podrška. To je njihov novac. Zavisi od njih.”

Dodao je: „Znam da oni podržavaju Ukrajinu, vole nas. I zaista, oni razumeju naš težak, težak rat protiv Rusije.“