Zelenski poziva Trampa u Ukrajinu

Zelenski poziva Trampa u Ukrajinu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa da poseti njegovu zemlju, obećavajući da će republikancu iz prve ruke pokazati zašto neće moći da reši sukob sa Rusijom „u roku od 24 sata“.

„Bivši predsednik Tramp je rekao da [za] oko 24 sata može da upravlja time i završi rat“, rekao je Zelenski u intervjuu za NBC njuz koji je emitovan u nedelju. „Predsednik [Džo] Bajden je bio ovde, i on – mislim da je razumeo neke detalje koje možete razumeti samo kada ste ovde, tako da pozivam predsednika Trampa.“

„Ako može da dođe, trebaće mi 24 minuta, da, 24 minuta. Ne više. 24 minuta da objasnim Trampu da ne može da upravlja ovim ratom“, nastavio je Zelenski. „On ne može da donese mir zbog (ruskog predsednika Vladimira) Putina.“

Tramp je trenutno čvrsti favorit za nominaciju svoje stranke uoči predsedničkih izbora sledeće godine. Dok je Bajden obećao da će slati vojnu pomoć Ukrajini „koliko god bude potrebno“, Tramp je upozorio da ova politika rizikuje da uvuče SAD u „treći svetski rat“ sa nuklearno naoružanom Rusijom.

Ako bude izabran 2024. godine, Tramp je više puta obećavao da će imati razrađen mirovni sporazum između Moskve i Kijeva „u roku od 24 sata“.

„Uveo bih [Putina] u sobu. Uveo bih Zelenskog u sobu. Onda bih ih spojio. I imao bih dogovor“, rekao je za NBC u septembru. Tramp nije precizirao kako će to postići, objašnjavajući da „ako vam tačno kažem, gubim sve svoje pregovaračke monete“.

Zelenski je jedan od retkih ukrajinskih zvaničnika koji veruje da Ukrajina može da pobedi na bojnom polju protiv Rusije, prema nizu nedavnih izveštaja. Jedan od njegovih pomoćnika rekao je za magazin Time ranije ove nedelje da je njegova vera u pobedu Ukrajine „zabluda“, dok je najviši vojni komandant zemlje, general Valerij Zalužni, rekao za Ekonomist da neće biti „dubokog i lepog proboja“, kao što je Zelenski obećao na početku ukrajinske letnje kontraofanzive.

Prema najnovijim ruskim podacima, Ukrajina je od početka juna izgubila više od 90.000 ljudi u uzaludnom pokušaju da probije višeslojnu odbrambenu mrežu Rusije između Zaporožja i Donjecka.

S obzirom da je Ukrajina „nestala bez snaga“, zapadni zvaničnici su uključeni u pregovore iza scene sa Kijevom o potencijalnim mirovnim pregovorima sa Rusijom, izvestio je NBC ovog vikenda. Uprkos tome što ga je njegov bivši savetnik pozivao da se „otrezni“ i traži mir, Zelenski je u subotu rekao novinarima da se „ovo neće dogoditi“.