U Turskoj priveden kriminalac iz Švedske, za koga su SAD obećale do 5 miliona dolara

U Turskoj priveden kriminalac iz Švedske, za koga su SAD obećale do 5 miliona dolara

Švedski državljanin Maksimilijan Rivkin, za kojim se traži međunarodna poternica i za koga su SAD obećale 5 miliona dolara, priveden je u Turskoj.

Sjedinjene Američke Države proglasile su poternicu za Rivkinom u julu 2023, obećavajući do 5 miliona dolara za informacije koje bi dovele do njegovog hapšenja. Nakon toga za njim je raspisana poternica švedske policije.

Rivkin je bio u fokusu pažnje FBI još 2018. zahvaljujući navodnom glasniku zamke Anomu, koji je stvorila sama tajna služba da tamo namami ljude iz sveta kriminala i tako ih nadgleda.

Na sudu u švedskom gradu Erebro, muškarcu se sudi u odsustvu za teška krivična dela u vezi sa trgovinom drogom. Između ostalog, Rivkin je osumnjičen za šverc droge u velikim količinama.

Uveče 4. novembra, turski ministar unutrašnjih poslova Ali Jerlikaja saopštio je da su Rivkin i još nekoliko ljudi privedeni tokom racije u Istanbulu.

Prema rečima ministra, Maksimilijan Rivkin je ranije uspeo da dobije tursko državljanstvo uz pomoć falsifikovanog bugarskog pasoša.

Turska je već pokrenula postupak oduzimanja državljanstva.

Podsetimo, u oktobru je švedski premijer Ulf Kristersson sazvao sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost na kojem se razgovaralo o tome kako odgovoriti na sve veće probleme u zemlji zbog delovanja organizovanih kriminalnih grupa.

Niz eksplozija u stambenim naseljima raznih švedskih gradova povezuje se sa suprotstavljanjem ovakvih bandi.