Istraživanje identifikuje mehanizam koji potiskuje simptome depresije uzrokovane svakodnevnim stresom

Istraživanje identifikuje mehanizam koji potiskuje simptome depresije uzrokovane svakodnevnim stresom

Profesor Hjun Kim i njegov tim sa Odeljenja za anatomiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Koreji identifikovali su inherentni mehanizam koji potiskuje indukciju simptoma depresije izazvanih stresom kroz istraživanje o kontroli neuronske mreže amina u tragovima u lateralnoj habenuli. i analizu depresivnog ponašanja.

Ovo istraživanje je objavljeno pod naslovom „Neuralni mehanizam regulacije akutnog stresa putem aminergične signalizacije u tragovima u lateralnoj habenuli kod mužjaka miševa“ u Nature Communications.

Poznato je da kontinuirani stres izaziva simptome depresije. Stres izaziva depresiju tako što uzbuđuje glutamatergične neurone u lateralnoj habenuli i aktivira GABAergične neurone u bočnom tegmentalnom jezgru, što utišava dopaminergičke neurone. Međutim, svakodnevni stres izaziva aktivaciju glutamatergičnih neurona u lateralnoj habenuli, ali se simptomi depresije ne javljaju. Mnogi istraživači su predložili teoriju o inherentnom sistemu koji neutrališe izazivanje simptoma depresije, ali razlog do danas nije jasno dokazan.

Da bi istražio teoriju, istraživački tim profesora Hjun Kima analizirao je blisku vezu između aminergične signalizacije u tragovima i indukcije simptoma depresije kroz istraživanje o kontroli neuralne mreže amina u tragovima u lateralnoj habenuli i analizu depresivnog ponašanja.

Tim je primetio specifično smanjenje ekspresije gena AADC (L-amino kiselina dekarboksilaze), koji proizvodi amine u tragovima u lateralnoj habenuli depresivnog životinjskog modela zasnovanog na stresu, i činjenicu da veštačko smanjenje ekspresije AADC u lateralnoj habenuli izaziva simptome depresije. . Obnavljanje smanjene ekspresije gena AADC ublažilo je simptome depresije.

Sa svakodnevnim stresom, lateralna habenula luči amine u tragovima kako bi nadoknadila efekat aktivacije glutamatergičnih neurona i ne pojavljuju se simptomi depresije. Ali pod stalnim stresom, glutamatergična signalizacija je superiornija od aminergičke signalizacije u tragovima i izaziva simptome depresije. Ovo je omogućilo timu da potvrdi da aminergična signalizacija u tragovima deluje kao inherentni sistem koji nadoknađuje efekat aktivacije glutamatergičnih neurona u svakodnevnim stresnim situacijama.

Vođa tima, profesor Hjun Kim, rekao je: „Naše istraživanje je identifikovalo da aminergička signalizacija u tragovima u lateralnoj habenuli deluje kao inherentni sistem koji kontroliše efekte aktivacije glutamatergičnih neurona. Ovo sugeriše novi pravac za prevenciju i lečenje depresije.“