Zašto je šećer važan – i kako smanjiti ako ga jedete previše

Zašto je šećer važan – i kako smanjiti ako ga jedete previše

Nedavni istraživački radovi upućuju na ozbiljne efekte šećera na zdravlje, podstičući razmišljanje o opasnostima koje se kriju iza slatkog omota. Šećer, često prikriven u hrani, može biti dvostruki agens – privlačan, ali i opasan za naše telo. Dr. Peni Kris-Eterton, profesor nutricionističkih nauka na Univerzitetu Evan Pju, ističe da je važno razumeti kako šećer funkcioniše i gde se dodatni šećer nalazi kako bismo bolje upravljali njegovim unosom.

Prirodni šećeri dolaze u različitim oblicima, kao što su glukoza, fruktoza, saharoza i laktoza, i nisu inherentno štetni, jer telo koristi glukozu kao izvor energije. Problem se javlja kada unos dodatog šećera postane prevelik. Ovaj dodatni šećer brzo podiže nivo glukoze u krvi, što tera pankreas da luči insulin radi regulacije. Na duže staze, to može opteretiti pankreas, dovesti do dijabetesa tipa 2, gojaznosti i srčanih oboljenja.

Prema preporukama Američkog udruženja za srce, unos dodatog šećera treba ograničiti na ne više od 6% dnevnog unosa kalorija. To znači da većina žena ne bi trebala unositi više od 100 kalorija dnevno iz dodatog šećera, dok bi muškarci trebali ograničiti unos na 150 kalorija dnevno.

Dodatni šećer se često krije u različitim proizvodima, uključujući gazirane napitke, kolače, kečap, hleb i voćne napitke. Pažljivo čitanje etiketa i lista sastojaka može pomoći u prepoznavanju dodatog šećera u proizvodima. Takođe, važno je razlikovati dodati šećer od prirodnih šećera prisutnih u voću i povrću.

Kao alternativu, neki ljudi prelaze na veštačke zaslađivače, iako su mišljenja naučnika o njima podeljena. Važno je pravilno razumeti razliku između prirodnih šećera i dodatog šećera, jer prirodni šećeri često dolaze sa korisnim hranljivim materijama i vlaknima koja pomažu u usporavanju varenja i regulaciji nivoa glukoze u krvi.

Mali koraci u pravcu smanjenja unosa dodatog šećera mogu imati pozitivan uticaj na zdravlje. Birajući alternative kao što su nezaslađene napitke i pažljivo čitajući etikete, možemo bolje upravljati našim unosom šećera i koračati ka zdravijem načinu ishrane.