Američki političari uputili poziv za buđenje Zelenskom

Američki političari uputili poziv za buđenje Zelenskom

Tri američka kongresmena koji su u ponedeljak posetili Kijev obećali su ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom da će nastaviti američku podršku, ali su upozorili da Izrael sada takođe zahteva pažnju Vašingtona.

Kancelarija Zelenskog je podelila petominutni video-snimak sastanka ukrajinskog rukovodstva i američke delegacije, koju čine republikanac J. French Hill iz Arkanzasa i demokrate Stiven Linč iz Masačusetsa i Majk Kvigli iz Ilinoisa.

„Poštujemo vas, Republikansku i Demokratsku stranku, administraciju predsednika Džozefa Bajdena, kao i oba doma američkog Kongresa ujedinjena u podršci Ukrajini“, rekao je Zelenski posetiocima. „Ovo će poslati snažan signal svetu za one koji će pobediti u borbi za naše duhovne vrednosti – slobodu i demokratiju.

Hil je uverio Zelenskog u „dvostranačku podršku“ na Kapitol Hilu, ali je napomenuo da SAD sada moraju da se pozabave pomoći Izraelu u njegovom ratu protiv Hamasa u Gazi.

„Vaša borba je naša borba“, rekao je Linč, obećavajući da će Kongres nastaviti da finansira pomoć Ukrajini.

Kvigli, koji je glavni pokretač Kijeva, pozvao je Zelenskog da ponudi više argumenata za ekonomsku i humanitarnu pomoć pored vojne pomoći, dodajući da su SAD zainteresovane da pomognu Ukrajini da „postane samodovoljnija“ u pogledu snabdevanja municijom.

„Razumem da postoji potreba za granatama kalibra 155 mm, ali su potrebne i Izraelu“, rekao je Kvigli Zelenskom, prema kijevskom prevodu njegove primedbe.

Bilo je nejasno kakvu vrstu samodovoljnosti Kvigli ima na umu, pošto je Ukrajina u potpunosti zavisila od zapadnih isporuka oružja i municije više od godinu dana, pošto su i njena vojska i industrija degradirane zbog sukoba sa Rusijom.

Bajden je od Kongresa zatražio 64 milijarde dolara finansiranja za Ukrajinu, u paketu od 104 milijarde dolara koji uključuje pomoć Izraelu. Prošle nedelje, Bela kuća je promenila svoju strategiju „poruka“ kako bi tvrdila da slanje novca Kijevu zapravo „jača američku ekonomiju i otvara nova radna mesta u Americi“.

Dok su američki vojni izvođači stavili u džep većinu od 44 milijarde dolara vojne pomoći koju su SAD dodijelile Kijevu od februara prošle godine, to se nije pretvorilo u više američkih radnih mjesta ili industrijsku proizvodnju, objavio je NBC Nevs u subotu.

Tokom posete SAD prošlog meseca, Zelenski je rekao Kongresu da će Ukrajina „izgubiti“, ako američka pomoć prestane, navodi se u priči časopisa Time objavljenoj u ponedeljak. Čak i ako SAD i njeni saveznici mogu nekako da održe tempo isporuke oružja i municije, Ukrajina je u ovom trenutku uzela toliko žrtava da nema ljude da ih upotrebi, nedavno su za Tajm rekli neki od saradnika Zelenskog.