Testosteron je efikasan za ispravljanje anemije kod muškaraca srednjih godina

Testosteron je efikasan za ispravljanje anemije kod muškaraca srednjih godina

Terapija zamene testosteronom (TRT) je efikasna za korekciju anemije kod sredovečnih i starijih muškaraca sa hipogonadizmom i anemijom, prema studiji objavljenoj 27. oktobra u JAMA Network Open.

Karol M. Pencina, Ph.D., iz Brigham and Women’s Hospital u Bostonu, i kolege su ispitali efikasnost TRT-a za ispravljanje anemije kod muškaraca sa hipogonadizmom i anemijom u placebom kontrolisanom ispitivanju sprovedenom na 316 lokacija u SAD. Uključeno je ukupno 5.204 kvalifikovanih muškaraca starosti od 45 do 80 godina sa hipogonadnim simptomima i kardiovaskularnim oboljenjima ili povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti: 815 sa anemijom i 4.379 bez anemije.

Istraživači su otkrili da je u poređenju sa muškarcima koji su primali placebo, značajno veći procenat muškaraca koji su primali testosteron ispravio anemiju nakon šest meseci (41,0 prema 27,5 procenata), 12 meseci (45,0 prema 33,9 procenata), 24 meseca (42,8 prema 30,9 procenata) , 36 meseci (43,5 prema 33,2 odsto) i 48 meseci (44,6 prema 39,2 odsto). Značajno manji procenat muškaraca koji su primali testosteron u odnosu na placebo razvio je anemiju među učesnicima bez anemije. Uočena je povezanost promena u hemoglobinu sa promenama u nivou energije.

„Kod sredovečnih i starijih muškaraca sa hipogonadizmom i anemijom, TRT je bio efikasniji od placeba u ispravljanju anemije“, pišu autori. „TRT je takođe bio povezan sa smanjenom incidencom anemije među muškarcima bez anemije na početku.“

Nekoliko autora je otkrilo veze sa farmaceutskom industrijom; jedan autor je prijavio da ima patent za besplatni kalkulator testosterona.