Gledanje u ekrane može izazvati naprezanje očiju. Evo saveta da to sprečite

Gledanje u ekrane može izazvati naprezanje očiju. Evo saveta da to sprečite

Milioni ljudi provode sate gledajući ekrane svakog dana, naprežući oči.

Oftalmolog sa Medicinskog fakulteta Bejlor u Hjustonu nudi nekoliko saveta za ublažavanje naprezanja očiju i glavobolje.

„Fokusiramo se na jedan objekat, posebno objekat koji je izbliza, poput ekrana računara ili telefona, tokom dužeg vremenskog perioda, i ne dajemo očnim mišićima vremena da se odmore“, rekao je dr Masih Ahmed, docent. oftalmologije u Bejloru.

„Ako svojim mišićima ne date dovoljno vremena da se odmore, to može da izazove određenu napetost tih mišića“, objasnio je Ahmed.

Suvo oko takođe može izazvati naprezanje očiju, jer podsvesno manje treperite kada čitate, gledate TV ili radite na računaru.

Pridržavajte se pravila 20-20-20 kada radite ispred ekrana, predložio je Ahmed.

Napravite pauzu od 20 sekundi svakih 20 minuta da biste se usredsredili na nešto udaljeno 20 stopa da biste se oči odmorile. I koristite veštačke suze ako imate suve oči.

Dugotrajno naprezanje očiju može izazvati glavobolju. Ako nosite korektivna sočiva, uverite se da imate odgovarajući recept, savetovao je on.

Ako imate astigmatizam, nećete videti tako oštro. Ovo može zahtevati više fokusa i energije, što dovodi do naprezanja očiju.

„Možda ćete više žmiriti pokušavajući da postignete efekat rupice kako bi stvari izgledale jasnije. Astigmatizam takođe može učiniti da stvari izgledaju izobličenog oblika ako se vaš astigmatizam ne koriguje“, primetio je Ahmed u Bejlorovom saopštenju.

Naočare koje su suviše čvrsto na slepoočnicama takođe mogu izazvati glavobolju.

Uverite se da vam naočare uvek dobro stoje. Jače dioptrijske naočare su deblje na ivici. Ovo može izazvati izobličenje vida na ivici naočara.

„Zato što se nalaze dalje od vašeg oka, možda će im trebati više snage vaših mišića u oku da biste mogli da se fokusirate na bliske zadatke, dok kontaktna sočiva stoje na vašem oku, tako da smanjuje količinu moći fokusiranja koja vam je potrebna. napomenuo je Ahmed.

„Kontakti vam daju punu viziju, dok naočare tu prestaju i ivice, posebno one deblje, mogu biti teže providne“, objasnio je on.

Razmislite o operaciji kao što je Lasik ako vam naočare ili kontakti zadaju bol. To vam može dati najbolji ispravljen vid bez potrebe za naočarima ili kontaktima.

Kada odrasli dođu od 40 do 50 godina, sposobnost fokusiranja izbliza se smanjuje. U tom trenutku će vam možda trebati naočare za čitanje da biste izbegli žmirkanje i naprezanje očiju.

„Kada stavite naočare za čitanje, celo staklo kroz koje gledate je namenjeno toj moći da čitate, tako da vam to čini malo lakšim jer ne morate da gledate dole kroz taj bifokalni ili progresivni deo objektiv“, rekao je Ahmed.

Osvetljenje takođe može napraviti veliku razliku. Osvetljenje ekrana u sobi i računaru trebalo bi da bude slično ako radite ispred monitora, rekao je on. Može biti od pomoći da imate pozadinsko osvetljenje iza ekrana računara kako biste obezbedili mekši sjaj.

Vaše oči mogu biti napregnute ako sedite u mračnoj prostoriji sa svetlim ekranom.

„Ovo postaje sve češće kako radimo na računarima i provodimo vreme sa ekranima. Suvo oko se povećalo, a pojačani su i simptomi naprezanja očiju, pa vodite računa da pravite česte pauze i radite u dobro osvetljenom prostoru“, rekao je Ahmed.