Uspešno završen 66. Međunarodni Beogradski sajam knjiga

Uspešno završen 66. Međunarodni Beogradski sajam knjiga

Direktorka Beogradskog sajma, Danka Selić, izrazila je zadovoljstvo i ocenila uspešnim 66. Međunarodni Beogradski sajam knjiga, istakavši da je ovu manifestaciju posetilo više od 190.000 ljudi. Sajam je trajao devet dana i okupio 420 izlagača, od kojih su 356 domaći i 64 iz inostranstva. Na površini od 30.000 kvadratnih metara, održano je čak 546 programa, a manifestaciju je pratilo 1.200 novinara iz 16 zemalja.

Tačan broj posetilaca će biti saopšten narednih dana, jer je Sajam knjiga završen kasno uveče u nedelju, navela je Selić tokom završne konferencije za novinare.

Takođe, najavila je da će naredne godine Sajam knjiga ponovo biti organizovan pod kupolom Beogradskog sajma, od 19. do 27. oktobra.

Gradska sekretarka za kulturu, Nataša Mihailović Vacić, naglasila je da je Sajam knjiga bio epicentar kulturne razmene, a kao počasni gost, Francuska je predstavila svoje kulturne veze sa Srbijom. Raduje je što će se ova manifestacija održati i naredne godine na istom mestu.

Predsednik Odbora Međunarodnog Beogradskog sajma knjiga, Dušan Kovačević, izrazio je zadovoljstvo velikim brojem posetilaca i posebno naglasio impresivnu posetu mladih ljudi. Kovačević je podsetio da knjige imaju poseban značaj, posebno u vremenima krize, i izrazio nadu da će se naredne godine svi sresti u mirnijem kontekstu.

Ambasador Francuske, Pjer Košar, istakao je čast što je Francuska bila počasni gost ovogodišnjeg Sajma knjiga, ističući značaj dijaloga među kulturama. On je naglasio da je ova manifestacija omogućila jačanje francusko-srpskih veza, posebno kroz prisustvo pozvanih francuskih pisaca i njihovu interakciju sa srpskom publikom. Košar je takođe podsetio na važnost knjiga kao svetle tačke u vreme globalnih izazova.