Akupunktura pomaže nakon operacije srčanog zaliska

Akupunktura pomaže nakon operacije srčanog zaliska

Akupunktura nakon operacije srčanog zaliska je izvodljiva i bezbedna i ima kliničku korist, prema studiji koja je nedavno objavljena u JTCVS Open.

Kim L. Feingold, Ph.D., sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Northvestern Feinberg u Čikagu, i kolege su nasumično rasporedili (1:1) pacijente koji su bili podvrgnuti primarnoj operaciji zaliska putem sternotomije na akupunkturu (51 osoba) ili standardnu negu (49 osoba). Dnevne stacionarne sesije akupunkture počele su 1. postoperativnog dana.

Istraživači su otkrili da je u proseku isporučeno 3,8 akupunkturnih sesija po pacijentu tokom prosečnog boravka u bolnici od 4,6 dana. Akupunktura je bila povezana sa manjim bolom, mučninom, stresom i anksioznošću nakon svake sesije i tokom prijema u odnosu na standardnu negu.

Pored toga, akupunktura je bila povezana sa manjom incidencom postoperativne atrijalne fibrilacije (akupunktura, 13,7 procenata; standardna nega, 32,7 procenata), manjim brojem pražnjenja na amiodaronu (akupunktura, 9,8 procenata; standardna nega, 26,5 procenata) i manje sati na intenzivnoj nezi jedinica (akupunktura, 30,3; standardna nega, 37,0).

„Saznali smo da je akupunktura nakon operacije na otvorenom srcu izvodljiva u ovom brzom okruženju — čak i u jedinici intenzivne nege dan nakon operacije — i da su je pacijenti dobro tolerisali bez neželjenih efekata“, rekao je Feingold u izjavi. „Većina pacijenata nije imala anamnezu sa akupunkturom, što pokazuje njihovu otvorenost da primaju integrativne terapije nakon operacije. Sve u svemu, pacijenti su izjavili da je to bio prijatan i pozitivan aspekt njihovog oporavka od kardiovaskularne hirurgije.“

Nekoliko autora je otkrilo veze sa industrijom medicinske tehnologije.