Nova vakcina zaštitiće od pet vrsta meningitisa

Nova vakcina zaštitiće od pet vrsta meningitisa

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) razmatraju preporuku nove vakcine koja bi pružila sveobuhvatniju zaštitu od meningitisa. Ova vakcina, nazvana Penbraia i proizvedena od strane Pfizer-a, zaštiti bi od pet različitih vrsta bakterija koje mogu izazvati meningitis, uključujući i meningitis B. Trenutno, postojeće vakcine pružaju zaštitu od četiri vrste bakterija, dok se vakcina za meningitis B primenjuje posebno.

Nova vakcina bi bila namenjena zdravim osobama između 16 i 23 godine, kao i onima starijim od 10 godina koji su izloženi većem riziku. Vakcinacija bi se sastojala od dve doze, koje bi se primenjivale u razmaku od šest meseci.

Doktorka Louis Jodar iz Pfizer-a istakla je da bi ova vakcina pružila najopsežniju zaštitu od meningitisa dostupnu adolescentima i mladim odraslim osobama u SAD. Takođe bi pojednostavila raspored vakcinacije, budući da bi osoba trebala primiti četiri doze različitih vakcina kako bi bila zaštićena od svih pet tipova bakterija.

Glasanje savetodavnog komiteta za preporuku vakcinacije bilo je 10 prema 4, a zatim je jednoglasno usvojeno dodavanje ove vakcine u plan administracije vakcina za decu. Samo 30% 17-godišnjaka trenutno prima jednu dozu vakcine protiv meningitisa.

Meningokokna bolest, koja uključuje meningitis, može biti ozbiljna i smrtonosna. Osim toga, može izazvati ozbiljnu infekciju krvi. Antibiotici su efikasni samo ako se infekcija detektuje rano. Nova vakcina bi mogla da predstavlja značajan korak u zaštiti adolescenata i mladih odraslih osoba od ovih ozbiljnih bolesti.