Putin kaže da će prvi segment zamene ISS-a biti u orbiti do 2027

Putin kaže da će prvi segment zamene ISS-a biti u orbiti do 2027

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak da bi prvi segment nove svemirske stanice koju Moskva planira da izgradi da bi zamenio ISS trebalo da bude u orbiti do 2027. godine, uprkos nedavnim neuspesima.

Rusija je ranije najavila nameru da se povuče sa Međunarodne svemirske stanice (MSS), gde su njeni kosmonauti stalno stacionirani i gde zemlja igra ključnu ulogu.

Umesto toga, najavljeno je stvaranje nove ruske orbitalne svemirske stanice kao glavni prioritet za svemirsku agenciju Roskosmos.

„Cilj je da ne bude praznina, da rad ide u korak sa iscrpljivanjem resursa ISS“, rekao je Putin u četvrtak tokom televizijskog sastanka sa stručnjacima iz sektora.

„U 2027. prvi segment bi trebalo da bude pušten u orbitu”, najavio je predsednik i pozvao da se „sve uradi na vreme”.

Ruska svemirska industrija, istorijski ponos zemlje, godinama trpi probleme sa finansiranjem, zajedno sa korupcijskim skandalima i drugim preprekama.

U avgustu se ruski modul Luna-25 srušio na površinu Meseca nakon incidenta tokom manevara pre sletanja, što predstavlja ogromnu sramotu za Moskvu u njenoj prvoj misiji na Zemljin prirodni satelit od 1976. godine.

„Greške se dešavaju. Ovo je tako složena aktivnost. Šteta… To je negativno iskustvo, ali će se koristiti u budućnosti da se izbegnu bilo kakve greške“, rekao je Putin, obećavajući da će nastaviti da finansira misije na Mesec.

Predsednik je takođe zamolio one koji nadgledaju sektor da reše probleme sa platama koje su suviše niske u ruskoj kosmičkoj industriji i da pokušaju da privuku strane stručnjake, kao i da povećaju učešće privatnog biznisa.

ISS, model međunarodne saradnje uglavnom između Sjedinjenih Država i Rusije, počeo je 1988. i trebalo je da bude povučen 2024. Međutim, NASA procenjuje da može da nastavi sa radom do 2030. godine.