Naučnici su otkrili kako da recikliraju ključnu komponentu u pelenama

Naučnici su otkrili kako da recikliraju ključnu komponentu u pelenama

Otpad pelena je pravi problem, jer se procenjuje da ih se oko 300.000 odlaže svakog minuta širom sveta. Sada su naučnici možda došli do rešenja: proces pretvaranja ključnog dela ovih pelena u tečnost koja se može reciklirati za samo pet minuta.

Tim koji stoji iza inovacije, sa Instituta za tehnologiju u Karlsrueu (KIT) u Nemačkoj i Univerziteta Si’an Jiaotong u Kini, koristio je ultraljubičasto (UV) svetlo da razbije ključni deo pelena, bez ikakvih dodatnih hemikalija – samo voda .

Konkretno, istraživači su se fokusirali na posebne polimere zvane superapsorberi, koji (kao što ime sugeriše) upravljaju apsorpcijom tečnosti. Ovi polimeri se mogu naći iu drugim higijenskim i medicinskim proizvodima, uključujući zavoje.

„Lanci koji povezuju polimere se prekidaju od svetlosti“, kaže Pavel Levkin, profesor sistema multifunkcionalnih materijala na KIT-u. „Onda su toliko labavi da plivaju u vodi i pretvaraju se u tečna vlakna.“

„Ova metoda sa UV svetlom je oko 200 puta brža nego sa kiselinama.

Studija iz 2021. pokazala je da se kiseline mogu koristiti za razbijanje polimernih lanaca tako da se sam materijal može razgraditi. Međutim, to je teško i skupo izvodljivo, zbog čega se svake godine spali ili odloži na deponiju oko dva miliona tona superapsorbera.

U novorazvijenom procesu, nakon što su ulošci izrezani iz pelena, oni su natopljeni vodom i izloženi UV lampi od 1000V. Za samo nekoliko minuta materijal se pretvorio u tečnost koja se mogla ispustiti u uređaj za prikupljanje.

UV svetlo je već dobro poznato po tome što može da razgradi materijale, jer molekuli na površini apsorbuju UV energiju, narušavajući hemijske veze između njih. Međutim, efekti degradacije i njihova brzina mogu dosta varirati, u zavisnosti od materijala.

U ovom slučaju, istraživači su bili inspirisani ranijom studijom o hemijskoj reciklaži superapsorbera, koristeći svoje znanje o reakcijama UV svetlosti kako bi pretpostavili da se proces reciklaže može ubrzati – što je i bilo, značajno.

Istraživači sugerišu da bi supstanca koja je ostala od procesa recikliranja mogla da se koristi na više načina, uključujući kao zgušnjivač za boje na bazi vode ili kao komponenta u različitim vrstama lepkova. Međutim, važno je da oni neće ići na deponiju.

Superapsorber je, naravno, samo deo pelena, ali ovo je korak u pravom smeru kada je reč o našim problemima zagađenja plastikom, a tim je uveren da se proces može proširiti sa razumnom lakoćom.

„Ovo će značajno smanjiti zagađenje životne sredine i doprineti održivijoj upotrebi polimera“, kaže Levkin.