Zelenski zahvaljuje Danskoj i SAD na najnovijim odbrambenim paketima

Zelenski zahvaljuje Danskoj i SAD na najnovijim odbrambenim paketima

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvaljuje Sjedinjenim Američkim Državama i Kraljevini Danskoj na paketima pomoći za odbranu koji su nedavno pruženi Ukrajini, prenosi Ukrinform.

„Danas je doneta odluka o dva nova paketa podrške odbrani – iz Amerike i Danske“, rekao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, američki paket uključuje rakete PVO, rakete za HIMARS i municiju, uključujući 155 mm.

„Ukupan iznos ovog američkog paketa je 150 miliona dolara. Zahvaljujem se predsedniku Bajdenu, njegovom timu, američkom Kongresu i svim Amerikancima koji cene slobodu. Veoma je važno da neprijatelji slobode nemaju iluziju da odbrana slobode ne mogu da izdrže odbrambeni maraton“, naglasio je predsednik.

Takođe je naveo značajan danski paket u iznosu od više od 500 miliona dolara.

„To uključuje dodatna oklopna vozila za naše vojnike – tenkove, borbena vozila pešadije, bespilotne letelice, artiljerijsku municiju. Hvala Danska! To je ono što nam zaista pomaže da zaštitimo živote naših ljudi na prvim linijama fronta“, istakao je predsednik.

Pored toga, Zelenski je izvestio o svom razgovoru sa danskom premijerkom Mete Frederiksen.

„Veoma sadržajno, što se tiče daljeg razvoja naše odbrambene saradnje, očuvanja jedinstva u Evropi među svim našim partnerima i naše Formule mira. Zahvalan sam Danskoj na spremnosti da zaista unaprede implementaciju Formule mira“, dodao je šef ukrajinske države.

Kako je saopšteno, danska vlada je najavila još jedan paket vojne pomoći Ukrajini u iznosu od 3,7 milijardi danskih kruna (preko 522 miliona dolara).

Osim toga, SAD su Ukrajini dodelile novi paket vojne pomoći vredan 150 miliona dolara.