Bela kuća: Rusi mogu ići na ofanzivnije pokušaje u Ukrajini

Bela kuća: Rusi mogu ići na ofanzivnije pokušaje u Ukrajini

Uprkos značajnim žrtvama i gubitku vojne opreme koje su pretrpele ruske invazione snage tokom ofanzive koja je u toku na Avdijevku, kao i niskom moralu ruskih trupa, postoji mogućnost veće ofanzive u bliskoj budućnosti.

Ovo je izjavio koordinator koordinatora Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi, koji je govorio na brifingu u četvrtak.

Ukrajinci su uspeli da se održe i odbrane od ove ofanzive, uspešno odbijajući ruske tenkovske kolone koje su napredovale na Avdijevku od 11. oktobra“, primetio je zvaničnik Bele kuće.

On je dodao da je Rusija od početka ofanzive pretrpela značajne gubitke, uključujući hiljade poginulih u akciji, najmanje 125 jedinica oklopnih vozila, kao i opremu vrednu više od jednog bataljona.

„Očekujemo još ruskih napada. Ovo je dinamičan sukob. I moramo imati na umu da Rusija još uvek ima neke ofanzivne sposobnosti i da će možda moći da postigne neke taktičke prednosti u narednim mesecima kako bi ostvarila taj ishod u Avdijevki i drugde na bojno polje“, rekao je Kirbi.

S tim u vezi, on je naglasio da ruska komanda ne vodi računa o životima svojih vojnika zarad postizanja dobitaka na bojnom polju.

„Imamo informacije da je ruska vojska zapravo pogubila vojnike koji odbijaju da poštuju naređenja. Takođe imamo informaciju da ruski komandanti prete da će pogubiti čitave jedinice ako budu tražili da se povuku od ukrajinske artiljerijske vatre“, naglasio je Kirbi.

On je takođe naglasio da su sveže mobilisane snage Rusije i dalje nedovoljno obučene, neopremljene i nepripremljene za borbene misije. Imajući to u vidu, zvaničnik Bajdenove administracije izneo je mišljenje da Rusi koriste „taktiku ljudskih talasa”, bacajući neobučene i loše opremljene vojnike u ratnu mlin. Stoga, prema njegovim rečima, „nije iznenađujuće da ruske snage pate od lošeg morala“.

I dok Rusija nastavlja svoje brutalne napade, Sjedinjene Države moraju nastaviti da podržavaju ukrajinski narod i njegov odbrambeni potencijal, naglasio je predstavnik Bele kuće. S tim u vezi, on je istakao važnost da američki zakonodavci pojačaju i usvoje zahtev za dodatno finansiranje koji je predsednik Bajden podneo Kongresu prošle nedelje.

Pentagon je u četvrtak najavio novi paket odbrambene pomoći Ukrajini u iznosu od 150 miliona dolara.