Bela kuća: Rusija pogubljuje svoje vojnike zbog nepoštovanja naređenja

Bela kuća: Rusija pogubljuje svoje vojnike zbog nepoštovanja naređenja

Bela kuća je u četvrtak saopštila da Rusija pogubljuje vojnike koji nisu ispunili naređenja i preti smrću celim jedinicama ako se povuku od ukrajinske artiljerijske vatre.

To je razvoj događaja za koji zvaničnici američke nacionalne bezbednosti veruju da odražava moralne probleme Rusije 20 meseci od njene teške invazije na Ukrajinu, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

„Za osudu je razmišljati o tome da biste pogubili svoje vojnike jer nisu hteli da poštuju naređenja, a sada preti da će pogubiti čitave jedinice, to je varvarski“, rekao je Kirbi novinarima. „Ali mislim da je to simptom koliko loše ruske vojne vođe znaju da rade i koliko su loše ovo rešile iz vojne perspektive.“

Bela kuća je smanjila i objavila nalaze obaveštajnih službi o ruskoj akciji tokom rata. U prošlosti, administracija je rekla da je delovala na obelodanjivanju obaveštajnih podataka kako bi istakla planove za ruske dezinformacije i druge aktivnosti kako bi saveznici ostali jasni o namerama Moskve i da Rusija dobro razmisli pre nego što izvede operaciju.

Ovo najnovije otkrivanje obaveštajnih podataka o ruskim borbama dolazi u trenutku kada predsednik Džo Bajden vrši pritisak na Dom koji kontrolišu republikanci da se složi sa obezbeđivanjem dodatnih sredstava za Ukrajinu dok Kijev pokušava da odbije Rusiju u ratu kojem se ne nazire kraj.

Kirbi je ukazao na tu informaciju dok je obnavljao molbu Kongresu da usvoji zahtev za dodatno finansiranje od skoro 106 milijardi dolara koji je Bajden predstavio prošle nedelje. Zahtev za finansiranje uključuje više od 61 milijarde dolara za Ukrajinu.

„Predsednik Putin ne odustaje od svojih težnji da zauzme celu Ukrajinu i sve dok Rusija nastavlja sa svojim brutalnim napadom, mi moramo da nastavimo da podržavamo ukrajinski narod i njegovu samoodbranu, jer su njegove namere jasne“, rekao je Kirbi. Putin je „u suštini rekao da će Ukrajina imati nedelju dana života ako prestane sa zapadnim oružjem u Ukrajini. Dakle, da bismo osigurali da to možemo da radimo, ključno je da se Kongres pojača i usvoji dodatne zahteve koje je predsednik izneo prošle nedelje.

Kirbi nije izneo nikakve detalje o tome koliko je ruskih vojnika pogubljeno zbog nepoštovanja naređenja niti bilo kakve konkretne primere jedinica kojima je pretilo pogubljenje zbog povlačenja od ukrajinske vatre.

Izveštava se da je vojni izvođač Vagner grupe imao praksu pogubljenja onih koji su pobegli. Vojnici po ugovoru povučeni su iz Ukrajine nakon što je njihov vođa Jevgenij Prigožin pokrenuo oružanu pobunu u junu. Takođe je bilo izveštaja, uključujući i britansko ministarstvo odbrane, da je redovna ruska vojska rasporedila „trupe za barijere“ koje prete da će pucati na sve dezertere.

„Oni su u tolikoj očajničkoj potrebi da ostvare neki napredak, posebno u Donbasu, u oblastima Donjecka, da bukvalno u borbu bacaju mladiće koji nisu adekvatno obučeni, nisu adekvatno opremljeni, a svakako ne vode se kako treba“, rekao je Kirbi.