Otkriveno je da su nove nanočestice efikasne u lečenju reumatoidnog artritisa

Otkriveno je da su nove nanočestice efikasne u lečenju reumatoidnog artritisa

Tim naučnika razvio je novo rešenje za lečenje reumatoidnog artritisa (RA). Rad je objavljen u Nature Nanotechnologi.

RA je hronična bolest koja, nažalost, nema lek. Bolest izaziva mešavinu problematičnih simptoma kao što su upaljeni zglobovi, štetni citokini i neravnoteža imunog sistema, koji zajedno rade na stvaranju nemilosrdnog ciklusa pogoršanja simptoma. Dok ciljanje na neke od ovih faktora može pružiti kratkoročno olakšanje, drugi ostaju nerešeni, što dovodi do frustrirajućeg ciklusa remisije i izbijanja.

Jedna od glavnih prepreka u lečenju RA je nemogućnost da se imunološki sistem vrati u njegovo zdravo stanje. Ovo ostavlja telo nesposobnim da kontroliše kontinuiranu proizvodnju štetnih supstanci kao što su reaktivne vrste kiseonika (ROS) i inflamatorni citokini, što dovodi do uporne upale i nelagodnosti.

U suštini, idealan tretman za RA ne samo da bi trebalo da obezbedi trenutno olakšanje od upale i simptoma, već i da se pozabavi osnovnim uzrokom vraćanjem imunog sistema u njegovo normalno, uravnoteženo stanje.

Nova platforma uključuje imobilizaciju nanočestica ceria (Ce NP) na nanovezikule izvedene iz mezenhimalnih matičnih ćelija (MSCNV). Obe ove komponente mogu ometati različite patogene faktore, omogućavajući im da rade i pojedinačno i zajedno kako bi postigli sveobuhvatan tretman.

Ce NP mogu da pokupe prekomerno proizvedene ROS u zglobovima kolena izazvanim RA. Oni takođe indukuju polarizaciju M1 makrofaga u M2, postižući trenutno olakšanje upale i simptoma.

MSCNV isporučuju imunomodulatorne citokine, koji pretvaraju dendritične ćelije (DC) u tolerogene dendritične ćelije (tDC). Ovo posledično generiše regulatorne T ćelije za dugoročnu imunološku toleranciju.

Ukratko, ovaj pristup ima za cilj da premosti i urođeni i adaptivni imunitet kako bi se postiglo i kratkoročno ublažavanje bola, kao i da se okruženje tkiva pretvori u stanje otporno na imunitet kako bi se sprečilo ponavljanje simptoma.

Istraživači su potvrdili efikasnost ovog pristupa koristeći mišji model artritisa izazvanog kolagenom. Ce-MSCNV sistem je bio u stanju da sveobuhvatno leči i spreči RA tako što je istovremeno ublažavao trenutni i obnavljao imunitet T ćelija. Podaci u prilog sugerišu da se poboljšanje stanja može postići nakon tretmana samo jednom dozom.

Miševi tretirani kombinacijom Ce-MSCNV prošli su daleko bolje u poređenju sa onima koji su lečeni samo upotrebom Ce NP ili MSCNV grupe. Ovo jasno pokazuje sinergiju između anti-inflamacije i imunomodulacije i naglašava važnost kombinovane terapije za efikasan tretman RA. Pored toga, primena Ce-MSCNV-a pre dopunske injekcije značajno je smanjila incidencu i težinu simptoma, podržavajući profilaktički potencijal ovih nanočestica.

Istraživački tim je predvodio Koo Sagang sa Nacionalnog univerziteta u Seulu i Centra za istraživanje nanočestica u okviru Instituta za osnovne nauke (IBS), u saradnji sa istraživačima sa Korejskog instituta za nauku i tehnologiju (KIST) i Nacionalnog univerziteta u Seulu.

Prvi autor Koo Sagang je izjavio: „Jedna od najtežih odluka u terapiji neuhvatljive bolesti je određivanje koliko dugo treba da se nastavi sa lečenjem. Za RA, ne bi bilo prikladno prekinuti lečenje samo zato što je ciljni marker stabilizovan. Bezbedniji indikator bi trebao bilo da su urođene i adaptivne komponente kolapsiranog imunološkog sistema normalizovane da bi zaštitile telo.“

Koo veruje da strategija koju su usvojili Ce-MSCNV, gde različiti mehanizmi lečenja rade zajedno, pruža jedinstvenu prednost u ovom pogledu. Štaviše, ona predviđa da bi sličan pristup bio primenljiv i na druge teško izlečive, inflamatorne i autoimune bolesti u tu svrhu. Komponente unutar sistema takođe mogu biti modifikovane. Na primer, drugi katalizatori za generisanje ROS ili drugih nanovezikula izvedenih iz ćelija mogu se koristiti u zavisnosti od vrste bolesti.

Sve u svemu, ova studija dokazuje potencijal hibridnog sistema nanočestica za sveobuhvatan tretman autoimunih bolesti i modulaciju imunog sistema.