Endometrioza može da zakomplikuje histerektomiju

Endometrioza može da zakomplikuje histerektomiju

Pacijenti sa endometriozom imaju veću vjerovatnoću da dožive komplikacije tokom i nakon histerektomije, pokazuje studija istraživača UT Southvestern Medical Centra. Nalazi, objavljeni u Journal of Minimalli Invasive Ginecologi, sugerišu da hirurzi treba da budu spremni za probleme koji se mogu javiti kod pacijenata sa endometriozom, bolnim stanjem koje pogađa oko 15% žena i glavni je uzrok neplodnosti.

„Ova studija potvrđuje ono što su mnogi od nas u ginekologiji i hirurgiji znali, ali im je bio potreban veliki broj hirurških slučajeva da potkrepe: da su pacijenti sa endometriozom izloženi povećanom riziku od komplikacija ako imaju histerektomiju“, rekla je vođa studije Kimberli Kho, dr, M.P.H. , profesor akušerstva i ginekologije, pomoćnik šefa ginekologije i direktor stipendije za minimalno invazivnu ginekološku hirurgiju na UT Southvestern.

Približno 600.000 histerektomija se uradi svake godine u SAD, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, što ga čini drugom najčešćom operacijom za žene iza carskog reza. Procedura, u kojoj se materica uklanja, izvodi se iz različitih razloga, uključujući lečenje raka, uklanjanje nekanceroznih izraslina zvanih fibroidi i lečenje prolapsa materice, pri čemu mišići dna karlice i ligamenti ne podržavaju matericu.

Simptomi endometrioze, u kojoj tkivo slično sluzokoži materice raste izvan materice, često rezultiraju histerektomijom, objasnio je dr Kho. Anegdotski dokazi i manje studije sugerišu prisustvo endometrioze – čak i kada se samo ovo stanje ne leči histerektomijom – može izazvati komplikacije kada se procedura izvodi iz drugih razloga. Međutim, ovaj fenomen nije u potpunosti istražen u velikim razmerama, rekla je ona.

Da bi bolje razumeli komplikacije povezane sa histerektomijom i endometriozom, dr Kho i njene kolege koristile su podatke iz baze podataka Nacionalnog programa za poboljšanje kvaliteta hirurgije Američkog koledža hirurga (ACS NSKIP). Uz doprinose sa više od 700 bolničkih lokacija u SAD, baza podataka sadrži informacije o preko 150 varijabli koje opisuju preoperativne, intraoperativne i 30-dnevne postoperativne ishode za pacijente koji su podvrgnuti velikim ambulantnim i bolničkim operacijama.

Istraživači su identifikovali 127.556 histerektomija između 1. januara 2014. i 31. decembra 2019. iz drugih razloga osim raka. Od njih, 19.618, ili oko 15,4%, bilo je povezano sa endometriozom koja je ili dijagnostikovana pre operacije ili prepoznata tokom operacije.

Kada su dr Kho i njen tim uporedili ishode za pacijente sa endometriozom sa onima bez endometrioze, otkrili su da je učestalost svih postoperativnih komplikacija bila za oko 1,7% veća – skromno, ali značajno povećanje. Ovaj broj uključuje ne samo manje komplikacije kao što su infekcije urinarnog trakta i rana, već i velike kao što su sepsa, transfuzije krvi i postoperativni ponovni prijem.

Pored toga, kod pacijenata sa endometriozom je veća verovatnoća da će imati duže procedure i trebaće im druge hirurške procedure u vreme histerektomije, uključujući operacije za uklanjanje adhezija uzrokovanih endometrioznim tkivom, gastrointestinalne operacije kao što su apendektomije ili resekcije creva, i operacije koje utiču na strukture oko materice, kao što su jajnici, jajovodi i ligamenti karličnog dna.

Dr Kho je primetio da trenutna obuka za ginekološke hirurge u SAD često potcenjuje vreme i veštinu neophodne za negu pacijenata sa endometriozom, posebno kada se ovo stanje ne predviđa pre operacije ili se stepen endometrioze ne predviđa pre operacije.

„Ovi podaci podržavaju potrebu za preoperativnim dijagnostičkim alatima kako bi mogli da predvide i planiraju složene operacije endometrioze tako da ni pacijenti ni hirurzi ne budu iznenađeni ili nepripremljeni za složenost procedure kada su u operacionoj sali“, rekla je ona. „Takođe moramo da obezbedimo da hirurzi imaju potrebne veštine i da su spremni da se nose sa ovim često složenim slučajevima.