Stručnjaci rekonstruišu lice najpoznatije mumije u Peruu, tinejdžerke Inke žrtvovane u andskom snegu

Stručnjaci rekonstruišu lice najpoznatije mumije u Peruu, tinejdžerke Inke žrtvovane u andskom snegu

Lice najpoznatije peruanske mumije, tinejdžerke Inka žrtvovane u ritualu pre više od 500 godina na vrhu Anda, otkriveno je u utorak.

Bista od silikona prikazuje mladu ženu sa izraženim jagodicama, crnim očima i preplanulom kožom.

Proizveden od strane tima poljskih i peruanskih naučnika koji su radili sa švedskim vajarom specijalizovanim za rekonstrukcije lica, predstavljen je na svečanosti u Muzeju andskih svetilišta Katoličkog univerziteta Santa Marija u Arekipi.

„Mislio sam da nikada neću saznati kako je izgledalo njeno lice dok je bila živa“, rekao je Johan Rajnhard, američki antropolog koji je pronašao mumiju poznatu kao „Huanita“ i „Ledena devojka Inka“.

Rajnhard je otkrio mumiju 1995. godine na nadmorskoj visini većoj od 6.000 metara (19.685 stopa) na snežnom vulkanu Ampato.

„Sada 28 godina kasnije, ovo je postalo stvarnost zahvaljujući rekonstrukciji Oskara Nilsona“, rekao je on.

Nilsson, švedski arheolog i vajar koji se specijalizovao za 3D rekonstrukcije lica drevnih ljudi, rekao je Asošiejted presu u mejlu da mu je trebalo „oko 400 sati rada“ da modelira lice.

Dagmara Soča, poljski bioarheolog iz Centra za andske studije Univerziteta u Varšavi, rekla je na ceremoniji da je prvi korak u postizanju Huanitinog lica bio „dobivanje replike lobanje“.

Tada su u rekonstrukciji lica korišćeni „skenovi tela, DNK studije, etnološke karakteristike, starost, ten“, navodi se u saopštenju univerziteta.

Prema antropološkim studijama, Huanita je žrtvovana između 1440. i 1450. godine, kada je imala između 13 i 15 godina. Bila je visoka 1,40 metara (55 inča), teška 35 kilograma (77 funti) i bila je dobro uhranjena.

Verovatni uzrok smrti bio je jak udarac u desni potiljačni režanj, prema istraživačima sa Univerziteta Džon Hopkins koji su uradili CT skeniranje.

Rajnhard, koji je otkrio više od 14 ljudskih žrtava Inka visoko u Andima, uključujući troje dece u ledenoj jami u argentinskom vulkanu Ljuljajako, rekao je da naučnici istražuju aspekte Huanitinog života, kao što su njena ishrana i predmeti pronađeni pored nje.

„Ovi nalazi su nam pomogli da bolje razumemo njen život i kulturu Inka“, rekao je on. „Sada možemo da vidimo kako je zaista izgledala, što je čini još živom.“