Studija otkriva da rizik od bolesti mozga raste kod igrača ragbija

Studija otkriva da rizik od bolesti mozga raste kod igrača ragbija

Nedavno sprovedena studija ukazuje na zabrinjavajući porast rizika od razvoja hronične traumatske encefalopatije (CTE) kod igrača ragbija kako se povećava broj godina provedenih igrajući ovaj kontaktni sport i ponavljajući udarci glavom. CTE je ozbiljna bolest mozga koja se obično manifestuje kasnije u životu i dovodi do problema sa pamćenjem, promenama raspoloženja, depresijom i demencijom.

Studija je obuhvatila 31 bivšeg igrača ragbija koji su donirali svoje mozgove istraživačima. Rezultati su pokazali da čak 68% ispitanih mozgova imalo CTE, uključujući i igrače amaterskog i profesionalnog ranga. Dužina igračke karijere direktno je povezana sa povećanim rizikom za CTE, pri čemu svaka dodatna godina igre povećava rizik za 14%.

Interesantno je da je 19 igrača prijavilo povrede glave tokom svojih karijera, uključujući potrese mozga, ali su i igrači bez povreda često razvijali CTE. Ovo ukazuje na to da broj ponavljajućih „ne-potresnih“ udaraca glavom tokom karijere igrača može dovesti do promena u mozgu.

Ovo istraživanje dodaje nove dokaze o riziku koji kontakti sportovi predstavljaju po zdravlje mozga igrača. Iako su podaci do sada uglavnom dolazili od NFL igrača, slični rezultati su sada primećeni i kod igrača ragbija.

Zaključci istraživanja ukazuju na potrebu za hitnim merama kako bi se smanjio broj i jačina udaraca glavom u ovim sportovima radi zaštite igrača od CTE-a. Smanjenje ovih udaraca može biti ključno za sprečavanje ozbiljnih neuroloških problema kod igrača ragbija i drugih kontaktnih sportova.