Kremlj kaže da je Rusija spremna da izdrži više zapadnih sankcija

Kremlj kaže da je Rusija spremna da izdrži više zapadnih sankcija

Ruska privreda se dobro prilagodila godinama zapadnih sankcija i stoga se ne plaši mogućnosti za još takvih mera, saopštio je Kremlj u utorak.

Evropska unija, koja je uvela 11 paketa sankcija Rusiji otkako je Moskva poslala svoje oružane snage u Ukrajinu u februaru 2022, saopštila je prošle nedelje da pokušava da zatvori rupe u postojećim sankcijama, dok je Poljska predložila dalje mere.

Zvaničnici EU su takođe sugerisali da bi sankcije mogle ostati na snazi godinama nakon okončanja sukoba u Ukrajini.

Upitan o takvoj perspektivi, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao: „Rusija živi pod režimom sankcija dosta dugo, decenijama, i dovoljno smo se tome prilagodili, tako da vremenski horizonti poput pet do deset godina žive. ne plaši nas.“

„Što se tiče novih paketa, da, oni su u pripremi, to je dosta poznato i predvidljivo… Ostaje nam samo da čekamo da vidimo šta će još naši protivnici smisliti“, rekao je on u redovnom razgovoru sa novinarima.

Rusija tvrdi da su sankcije pomogle da se podstakne domaća industrijska proizvodnja i kaže da je nikada neće odvratiti da sledi ono što smatra svojim vitalnim nacionalnim interesima u Ukrajini.

Moskva optužuje zapadne sile da koriste Ukrajinu u pokušaju da oslabe i potkopa sopstvenu bezbednost Rusije. Zapadne zemlje i Kijev kažu da je to besmislica i da je Moskva uključena u ničim izazvan agresorski rat i otimanje zemlje u Ukrajini.