Generalni Sekretar NATO-a poziva na uzdržanost i dijalog između Beograda i Prištine

Generalni Sekretar NATO-a poziva na uzdržanost i dijalog između Beograda i Prištine

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, istakao je da je neophodno da Beograd i Priština budu uzdržani od bilo kakvih akcija koje bi mogle dovesti do dalje eskalacije tenzija na Kosovu. Na konferenciji za medije, Stoltenberg je naglasio važnost povratka dijalogu pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Stoltenberg je takođe obavestio javnost da su NATO trupe na Kosovu nedavno pojačane dodatnim vojnicima iz Italije, Bugarske, Rumunije i Velike Britanije. Ovo pojačanje prisustva ima za cilj nadzor i stabilizaciju situacije na Kosovu, posebno na severu.

Generalni sekretar NATO-a je naglasio da je ključna poruka za obe strane, Beograd i Prištinu, da se uzdrže od svih akcija koje bi mogle dovesti do eskalacije sukoba i da izbegavaju zapaljivu retoriku. Stoltenberg je naglasio da dijalog pod pokroviteljstvom EU ostaje najvažniji put ka rešavanju tenzija i postizanju održivog mira na Kosovu.

Ova izjava dolazi u trenutku kada tenzije na Kosovu ostaju visoke, a situacija zahteva diplomatski pristup i zajedničke napore kako bi se sprečilo dalje pogoršanje. NATO i EU sarađuju kako bi podržali diplomatske napore i očuvali stabilnost na Kosovu.