Google i Apple ograničavaju funkcije mapa u Izraelu i Gazi

Google i Apple ograničavaju funkcije mapa u Izraelu i Gazi

Google Maps, Vaze i Apple Maps više ne prikazuju ažuriranja saobraćaja uživo za Izrael i Gazu, prema više medijskih izveštaja. Taj potez dolazi uoči očekivane invazije na palestinsku teritoriju od strane Izraelskih odbrambenih snaga (IDF).

„Kao što smo ranije radili u konfliktnim situacijama i kao odgovor na situaciju koja se razvija u regionu, privremeno smo onemogućili mogućnost da uživo vidimo uslove saobraćaja i poslovne informacije zbog bezbednosti lokalnih zajednica“, rekao je portparol Gugla za Blumberg. u ponedeljak.

On je napomenuo da iako su podaci o saobraćaju u realnom vremenu isključeni, korisnici i dalje mogu da koriste navigacione sisteme i da će i dalje moći da vide procenjena vremena dolaska, koja će biti zasnovana na uslovima uživo.

Drugi izvor koji poznaje situaciju rekao je za Blumberg da je Gugl uklonio podatke o gužvi u realnom vremenu u Izraelu i Gazi na zahtev ID, jer bi takve informacije potencijalno mogle da otkriju kretanje izraelskih trupa.

Prethodno je Gugl napravio sličan potez kada je onemogućio podatke o saobraćaju uživo na Google mapama u Ukrajini 2022. godine nakon pokretanja ruske vojne operacije. Tada je kompanija saopštila da je odluku donela nakon konsultacija sa ukrajinskim vlastima.

Prema izraelskom tehničkom izdanju Geek Time, čini se da je Apple počeo da se pridržava zahteva IDF-a u ponedeljak, a korisnici nisu mogli da vide izveštaje o saobraćaju uživo na Apple mapama.

Ni IDF ni Apple nisu potvrdili ili demantovali izveštaje.

U međuvremenu, američki zvaničnici su navodno izrazili zabrinutost zbog očekivane kopnene operacije Izraela, a neki sugerišu da ID nema izvodljiv plan za slanje trupa u Gazu i da bi na kraju mogla da ne bude u stanju da eliminiše Hamas.

Hamas je izvršio upad u Izrael 7. oktobra, ubivši oko 1.400 Izraelaca i uzevši još 200 talaca. Izrael je odgovorio objavom rata palestinskoj grupi i opsadom Gaze, dok je pokrenuo artiljerijske i vazdušne napade i ubio više od 5.000 ljudi, prema lokalnim vlastima.