Pedijatar objašnjava kako naterti bebu da zaspi

Pedijatar objašnjava kako naterti bebu da zaspi

Svaki roditelj zna koliko noći neprospavanih zbog nemirnih beba mogu biti izazovne. Pedijatri su često suočeni sa zabrinutim roditeljima čija deca imaju problema sa spavanjem, a ovi problemi se razlikuju u zavisnosti od uzrasta deteta. Ipak, većina roditelja najviše brine o bebama mlađim od godinu dana.

Pedijatri su tu da pruže podršku i informacije roditeljima kako bi razumeli razloge za probleme sa spavanjem kod svoje dece. Ovi razlozi često su povezani sa razvojem i fazama koje prolaze deca tokom prve godine života.

Za roditelje koji se suočavaju sa problemima spavanja kod svojih beba, pedijatri nude savete i smernice kako bi im olakšali situaciju. Prva stvar koju roditelji trebaju da znaju je da njihova deca nisu usamljeni slučajevi – gotovo svaka beba ima problema sa spavanjem u nekom trenutku.

Jedan od primera je slučaj roditelja čija je beba rođena pre vremena. Ova beba je povremeno budna tokom noći, a njeni dnevni obrasci spavanja su nepravilni. Pedijatri objašnjavaju da ovo ponašanje nije neuobičajeno kod nedonoščadi. Nedonoščad često se budi češće noću jer njihovi sistemi disanja i cirkulacije još uvek sazrevaju. Pored toga, potreba za čestom ishranom čini ih čestim noćnim budjenjima, što je znak zdravlja za ove male borce.

Važno je da roditelji znaju da će se ovi problemi sa spavanjem vremenom rešiti kako se beba bude razvijala. Za prevremeno rođene bebe, period poremećenog sna je privremena faza koja će se stabilizovati kako beba raste.

Još jedna česta briga roditelja je da li dojenje ili flaširanje čini razliku u obrascima spavanja beba. Pedijatri objašnjavaju da dojene bebe često budu češće noću jer je ljudsko mleko lakše za varenje od formule. Ovo znači da dojene bebe moraju da jedu češće tokom dana i noći, ali kako rastu, njihovi obrasci spavanja se stabilizuju i postaju zdraviji.

Pedijatri takođe pružaju savete za roditelje kako da podrže zdrav san svoje dece. To uključuje strpljenje pri noćnim buđenjima, davanje vremena bebama da se same smire i uspostave dobre navike spavanja. Držanje beba budnih tokom hranjenja takođe je savetovano kako bi se vežbalo samostalno uspavljivanje.

Važno je napomenuti da obrasce spavanja odojčadi često menja razvoj i različite faze kroz koje prolaze. Osim toga, faze buđenja noću su često prolazne i deo normalnog razvoja. Roditelji ne bi trebali da se osećaju loše zbog toga i uvek mogu potražiti savet od svog pedijatra kako bi bolje razumeli situaciju.

Za više informacija i podrške, pedijatri su tu da pomognu roditeljima da se nose sa izazovima spavanja svojih beba.