Neutroni nude uvid u razvoj baterija dugog dometa za električna vozila

Neutroni nude uvid u razvoj baterija dugog dometa za električna vozila

Trenutno, najveća prepreka za električna vozila, ili EV, je razvoj napredne tehnologije baterija za proširenje dometa vožnje, sigurnosti i pouzdanosti.

Novo istraživanje je pokazalo kako se novi materijal elektrolita na bazi litijuma, Li 9 N 2 Cl 3 , može koristiti za razvoj čvrstih baterija koje se brže pune i skladište više energije od konvencionalnih dizajna. Eksperimenti su otkrili da čvrsti elektrolit nije samo stabilan u normalnom vazdušnom okruženju, već je takođe inhibirao rast dendrita – opasnih, granastih formacija koje izazivaju zapaljenje baterija.

Nalazi su objavljeni u časopisu Science Advances.

Naučnik Nacionalne laboratorije Oak Ridž Jue Liu sproveo je neutronske eksperimente da bi posmatrao kako se litijum kreće kroz materijal.

„Stabilnost materijala na suvom vazduhu, efikasan litijum-jonski transport i visoka kompatibilnost sa metalnim litijumom su ključni napredak. To je najbolje od oba sveta“, rekao je on. „Nudi sve prednosti performansi baterija sa tečnim elektrolitom koje koristimo svaki dan, ali je sigurniji i pouzdaniji.“