EPA predlaže zabranu hemikalije TCE koja izaziva rak i nalazi se u potrošačkim proizvodima

EPA predlaže zabranu hemikalije TCE koja izaziva rak i nalazi se u potrošačkim proizvodima

Američka agencija za zaštitu životne sredine (EPA) je u ponedeljak predložila zabranu upotrebe hemikalije trihloretilen (TCE), koja je poznata po izazivanju raka i može se naći u različitim potrošačkim proizvodima, uključujući sredstva za čišćenje automobilskih kočnica, sredstva za negu nameštaja i premaze u spreju za umetnost i zanat.

Ovo je značajan korak nakon višedecenijske borbe za zabranu TCE, čija je izloženost ljudima povezana sa ozbiljnim zdravstvenim rizicima, uključujući iznenadnu smrt, rak bubrega i neurološke povrede. Poslednje studije EPA-e pokazuju da se čak 250 miliona funti TCE-a i dalje proizvodi godišnje u Sjedinjenim Državama.

Trihloretilen je prvi put privukao pažnju javnosti u Masačusetsu, gde je povezan s kontaminiranom vodom za piće u gradu Woburn. Ovaj incident je dovelo do proboja u razumevanju opasnosti koje TCE predstavlja za ljudsko zdravlje.

Senator Edvard Marki, koji je predvodio napore za zabranu TCE, pozdravio je ovu inicijativu kao korak ka budućnosti u kojoj se ova smrtonosna hemikalija više neće proizvoditi, prerađivati i distribuirati. Njegov angažman potiče iz 1980. godine, kada se upoznao s Anne Anderson, čiji je sin preminuo od leukemije 1981. godine, a čija je borba za pravdu dovela do značajnih promena.

TCE se koristi u različitim industrijama, uključujući proizvodnju rashladnih sredstava i sredstava za uklanjanje masnoća sa metalnih površina. Takođe se koristi u proizvodima za čišćenje tepiha, sredstvima za uklanjanje mrlja s odeće i lakovima za kopita konja. Studije su utvrdile da TCE predstavlja nerazuman rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu u većini svojih 54 industrijskih i potrošačkih primena.

Ovaj potez EPA-e potiče iz šireg okvira za regulisanje toksičnih hemikalija u svakodnevnim proizvodima, donesenog Zakonom o hemijskoj bezbednosti Franka Lautenberga iz 2016. godine. Ovaj zakon omogućava EPA-i da procenjuje hemikalije i uspostavi zaštitu od nerazumnih rizika, a u skladu s njim, EPA je već zabranila upotrebu azbesta i predložila zabrane drugih opasnih hemikalija. Ovim korakom se nastoji značajno unaprediti zaštita ljudskog zdravlja i životne sredine.