Izvršilac terorističkog napada u Briselu pobegao je iz zatvora u Tunisu, a dosije o njegovom izručenju je „izgubljen“

Izvršilac terorističkog napada u Briselu pobegao je iz zatvora u Tunisu, a dosije o njegovom izručenju je „izgubljen“

Naoružani islamista koji je prošlog vikenda ubio dvojicu švedskih fudbalskih navijača u Briselu pobegao je iz zatvora u Tunisu gde je služio dugu kaznu, što je navelo tuniske zvaničnike da traže njegovo izručenje od Belgije.

Belgijske vlasti su primile zahtev za ekstradiciju zločinca u avgustu 2022. godine, ali on nikada nije razmatran. Kao rezultat toga, ministar pravde Vinsent Van Kuikenborn podneo je ostavku u petak, nazvavši incident „monumentalnom greškom“.

Glavni tužilac belgijske prestonice Tim De Volf u nedelju je objasnio novinarima da je razlog za nerazmatranje zahteva nedostatak kadrova u briselskom tužilaštvu.

De Volf je rekao da je dosije o ekstradiciji primljen prošlog septembra, ali da je njegova dalja sudbina nepoznata. „Niko od kolega koji su uključeni ne seća se šta se dogodilo sa ovim konkretnim fajlom pre godinu dana. Nema znakova da je obrađen“, rekao je on.

Napadač Abdesalem Lasud (45) osuđen je na više od 26 godina zatvora u Tunisu 2005. godine, ali je pobegao iz zatvora u januaru 2011, rekao je tužilac.

Prema rečima De Volfa, tuniske vlasti su prijavile slučaj 1. jula 2022. godine preko Interpola. Prema njegovim rečima, tada je dokument bio samo o „bekstvu iz zatvora”.

Šest nedelja kasnije, dokument je pratio „serija prijava“, ali je dosije izgubljen u kancelariji tužilaštva.

Ministarka unutrašnjih poslova Aneliz Verlinden rekla je u subotu da nedostatak detalja u prvom „crvenom obaveštenju“ Interpola znači da dosije nije odmah obrađen.

Tužilac u nedelju nije rekao zašto je Tunišanin zatvoren, ali su belgijski mediji objavili da je počinio nekoliko ubistava.

Ubistvo dvojice švedskih navijača 16. oktobra, neposredno pre početka međunarodne fudbalske utakmice između Belgije i Švedske, obnovilo je debatu u Belgiji o sudskim i administrativnim greškama u gonjenju radikalizovanih pojedinaca.

Zvanični dokumenti pokazuju da je Lasued podneo zahtev za azil u Norveškoj, Švedskoj, Italiji i Belgiji. Ostao je u Belgiji ilegalno nakon što je njegov zahtev za azil odbijen 2020. U martu 2021. izdata je naredba za njegovu deportaciju, ali ona nikada nije izvršena.

Policija je pucala i ubila Lasueda nakon što ga je pronašla u utorak.

Tokom vikenda, belgijska vlada je saopštila da će više osoblja biti raspoređeno u tužilaštvu i saveznoj policiji u Briselu.