Nemački ministar odbrane odložio je posetu Balkanu zbog rata na Bliskom istoku

Nemački ministar odbrane odložio je posetu Balkanu zbog rata na Bliskom istoku

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus odložio je put na Balkan, koji je trebalo da počne u ponedeljak, zbog krize na Bliskom istoku.

Pošto je nejasno kako će se razvijati situacija u Izraelu i Pojasu Gaze, Pistorijus neće otputovati na Balkan tri dana kako je prvobitno planirano, saopštilo je ministarstvo u nedelju.

Snage Bundesvera su raspoređene na Kipru u pripremi za moguću operaciju evakuacije sa Bliskog istoka, gde se nastavlja eskalacija između Hamasa i Izraela.

Oružane snage SR Nemačke obavestile su da su u noći 20. na 21. oktobar 2023. godine rasporedile trupe na Kipar „kako bi ojačale sopstveni potencijal za reagovanje”.

Ranije ove nedelje Bild je, pozivajući se na bezbednosne izvore, izvestio da je Nemačka rasporedila specijalne jedinice Bundesvera na Kipru da se pripreme za moguću operaciju u vezi sa eskalacijom arapsko-izraelskog sukoba.

Načelnik štaba Izraelskih odbrambenih snaga Herci Halevi rekao je u subotu komandi ID da će vojska započeti operaciju eliminacije Hamasa i ulaska u pojas Gaze.