Snažan ciklon donosi orkanske vetrove i poplave severnoj Evropi

Snažan ciklon donosi orkanske vetrove i poplave severnoj Evropi

Snažan ciklon trenutno pogađa severnu Evropu, uključujući Britanske otoke, Francusku, Austriju i delove Danske. Ovaj ciklon donosi orkanske vetrove i obilnu kišu, što je rezultiralo ozbiljnim plavljenjem i materijalnom štetom.

U Flenzburgu, Nemačka, olujni talas u Baltičkom moru doveo je do izuzetno visokog nivoa vode od 2,20 metara iznad proseka, što predstavlja najviši nivo u poslednjih stotinu godina. Delovi lučkog područja su poplavljeni, a vlasti su isključile struju iz bezbednosnih razloga.

Obalske oblasti Danske takođe su teško pogođene ovom olujom, s najvišim nivoima vode višim nego što su zabeleženi u poslednjem stoleću. Južna predgrađa Kopenhagena su pod vodom.

Velika Britanija prethodno je iskusila probleme zbog ove oluje, a na severu Škotske dve osobe su izgubile život. Francuska je takođe pretrpela značajnu štetu, posebno na jugu, gde su orkanski vetrovi dostizali brzinu od 140 kilometara na čas. Ova oluja je izazvala poplave, evakuacije i materijalnu štetu u tom regionu.

Austrija je takođe bila pogođena ovim nevremenom, a jedna osoba je nastradala kada je drvo palo na nju. Tirol i oblast Salzburg posebno su teško pogođeni ovom olujom.

Situacija u ovim regionima ostaje teška, a oporavak će biti dug. Vlasti su preduzele hitne mere kako bi pomogle u rešavanju situacije i sanaciji štete.