Na Kosovu se formira novi politicki pokret – Srpski narodni pokret

Na Kosovu se formira novi politicki pokret – Srpski narodni pokret

Nakon višegodišnje dominacije Srpske liste (SL) na Kosovu, Srbi bi uskoro mogli dobiti novu političku stranku. Portal KoSSev izveštava da bivši članovi SL i osnivači te stranke, Branimir Stojanović i lider Građanske inicijative Za Zubin Potok, Milija Biševac, planiraju osnivanje nove političke stranke pod imenom Srpski narodni pokret (SNP). Ova nova stranka će predstavljati alternativu SL, ali tvrdi da neće biti protivni Srbiji kao državi, iako ne traže podršku zvaničnog Beograda.

Stojanović i Biševac izjavljuju da ne održavaju kontakte sa Srpskom listom, iako je poznato da su u toku kadrovske promene u toj stranci. Stojanović kritikuje SL, tvrdeći da se u toj stranci „odavno niko ne bavi politikom već sopstvenim interesima.“

Osim toga, Stojanović i Biševac ističu da će ponuditi nova rešenja i boriti se protiv korupcije u institucijama, bilo na kosovskoj ili srpskoj strani. Obojica ukazuju na navodne milionske cifre potrošene u oblastima gde se ulaganje ne prepoznaje. Stojanović takođe naglašava važnost uvođenja ljudi u politiku i izražava želju da se Srbi na Kosovu više bave politikom.

Stojanović je ranije bio jedan od osnivača Srpske liste (ranije SNS na Kosovu) i tvrdi da se unutar te stranke borio za srpske nacionalne interese dok je to smatrao opravdanim. Međutim, napustio je SL nakon što je uvideo da se stranka više ne bavi politikom već poslovnim interesima.

Stojanović i Biševac tvrde da će imati koordinaciju sa Beogradom, svojom matičnom državom, ali takođe insistiraju na tome da Beograd prepozna relevantne ljude na Kosovu koji imaju šta da doprinesu.

Ova inicijativa za osnivanje Srpskog narodnog pokreta predstavlja novu dinamiku u političkom pejzažu na Kosovu i odražava potrebu za promenom u srpskoj političkoj reprezentaciji na Kosovu.