Petković izražava zabrinutost ambasadoru Japana zbog postupaka premijera Kosova

Petković izražava zabrinutost ambasadoru Japana zbog postupaka premijera Kosova

Danas se sastao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, sa ambasadorom Japana u Srbiji, Akirom Imamurom, kako bi preneo duboku zabrinutost povodom postupaka premijera privremenih prištinskih institucija, Aljbina Kurtija. Direktor Petković naglasio je da Kurtijeva uporna nastojanja da poništi dosadašnje dogovore postignute u dijalogu sa Beogradom izazivaju veliku zabrinutost.

Konkretno, Petković se osvrnuo na Kurtijevu izjavu da nema nameru da formira Zajednicu srpskih opština, koja je od suštinskog značaja za Srbe na Kosovu i Metohiji, jer predstavlja garant njihove bezbednosti i individualnih te kolektivnih prava. Ovakvim postupkom, Kurti, po rečima direktora Kancelarije za KiM, narušava preduslove za izgradnju normalne društvene klime i uslova za miran suživot na Kosovu i Metohiji.

U okviru razgovora sa ambasadorom Japana, Petković je takođe ukazao na nedavnu spornu odluku kosovskih vlasti da puste na slobodu Azema Kurtaja, pripadnika Kosovske bezbednosne snage koji je na Badnji dan ranio Stefana i Miloša Stojanovića iz Gotovuše. Ovaj potez, prema rečima direktora Kancelarije za KiM, predstavlja svojevrsno ohrabrenje za ekstremiste i jasnu poruku da pravda za Srbe na Kosovu i Metohiji ne postoji.

Petković je takođe istakao niz etnički motivisanih incidenata i nasilja koje su srpski građani na Kosovu i Metohiji doživeli pod režimom Aljbina Kurtija, s brojem incidenata premašujući 430, na koje je Beograd ukazivao međunarodnoj zajednici, upozoravajući na moguće ozbiljne posledice, koje su nažalost postale vidljive krajem septembra.

Beograd, kako je istakao direktor Kancelarije za KiM, ostaje posvećen nastavku dijaloga sa Prištinom, ali to zahteva prethodnu deeskalaciju situacije na terenu, uključujući povlačenje pripadnika Kosovske policije sa severa i preuzimanje potpune odgovornosti od strane Kfor-a za zaštitu Srba na tom području.