Naučnici upozoravaju da će globalne emisije dostići novi maksimum 2023

Naučnici upozoravaju da će globalne emisije dostići novi maksimum 2023

Očekuje se da će globalna emisija ugljen-dioksida koji zagreva planete porasti za oko jedan odsto da bi dostigla novi rekord svih vremena 2023. godine, rekao je u utorak klimatolog koji stoji iza preliminarnog istraživanja.

Naučnici kažu da će zagađenje ugljenikom morati da se smanji skoro za polovinu ove decenije kako bi se ispunili svetski ciljevi ograničavanja globalnog zagrevanja i izbegavanja katastrofalnih klimatskih uticaja.

Globalne emisije CO2 trebalo bi da padaju za oko pet odsto ove godine, rekao je Glen Peters, direktor istraživanja u CICERO institutu za istraživanje klime u Norveškoj.

Umesto toga, one su nastavile da rastu, prema njegovom istraživanju, uz trenutna očekivanja da će ove godine emisije porasti između 0,5 i 1,5 procenata.

„Bilo bi malo verovatno da će emisije pasti 2023. godine“, rekao je on za AFP.

Preliminarne brojke pokazuju koliko će biti zastrašujuće teško smanjiti emisije dovoljno brzo da se ispuni cilj Pariskog sporazuma o ograničavanju globalnog zagrevanja na 1,5 stepena Celzijusa iznad predindustrijskih nivoa.

Zagrevanje iznad tog praga rizikuje da izazove opasne prelomne tačke u klimatskom sistemu, upozoravaju naučnici.

„Svake godine emisije stalno rastu, sve je teže doći do puteva koji su u skladu sa Parizom“, rekao je Peters.

Konačna analiza će biti objavljena u decembru, dok se svetski lideri sastaju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima na ključnim pregovorima UN o klimi, kojima će dominirati međunarodna borba oko budućnosti fosilnih goriva, glavnog izvora zagađenja CO2.

Ranije ove godine, Međunarodna agencija za energiju (IEA) saopštila je da se po prvi put predviđa da će svetska potražnja za naftom, gasom i ugljem dostići vrhunac ove decenije zbog „spektakularnog“ rasta tehnologija čistije energije i električnih automobila.

Ali, energetski čuvar je takođe upozorio na negativan uticaj povećanih ulaganja u fosilna goriva i „tvrdoglavo visoke emisije“ tokom ekonomskog oporavka nakon pandemije i energetske krize izazvane invazijom Rusije na Ukrajinu.

Peters je rekao da bi čista energija trebalo da počne da potiskuje potražnju za fosilnim gorivima.

„Čini se da se ovo još uvek ne dešava na neki smislen način, što je razočaravajuće“, rekao je on.

Naučnici su se još 2015. nadali da će emisije možda dostići vrhunac, rekao je, a zatim su se ponovo tokom pandemije pojavile nade da bi 2019. mogla označiti prekretnicu.

„Ipak, evo nas ponovo, sa novim vrhuncem 2022. i još jednim vrhuncem koji se očekuje ponovo 2023.“, rekao je Peters.

„Moja briga je što radimo polovinu posla, uzgajamo čistu energiju, a ne radimo drugu polovinu posla, prelazeći sa fosilnih goriva.

Godišnji izveštaj „Globalnog budžeta za ugljenik“ za godinu biće objavljen u decembru i prikazuje emisije CO2 iz svih izvora.