NASA-ini podaci o temperaturi iz septembra 2023. pokazuju nastavak rekordnog zagrevanja

NASA-ini podaci o temperaturi iz septembra 2023. pokazuju nastavak rekordnog zagrevanja

Nastavljajući temperaturni trend od ovog leta, septembar 2023. bio je najtopliji septembar u istoriji, prema naučnicima sa NASA Godard instituta za svemirske studije (GISS). Mesec je takođe postavio rekord za najvišu temperaturnu anomaliju – najveću razliku u odnosu na dugoročni prosek.

Ova vizualizacija pokazuje globalne temperaturne anomalije zajedno sa osnovnim sezonskim ciklusom. Temperature napreduju od januara do decembra sa leva na desno, rastući tokom toplijih meseci i padaju tokom hladnijih meseci. Boja svake linije predstavlja godinu, sa hladnijim ljubičastim za 1960-e i toplijim narandžastim i žutim za novije godine. Dugoročni trend zagrevanja se može videti kako se visina svakog meseca povećava tokom vremena, što je rezultat ljudskih aktivnosti koje ispuštaju gasove staklene bašte poput ugljen-dioksida u atmosferu.

„Ono što je izvanredno je da se ove rekordne vrednosti dešavaju pre vrhunca aktuelnog El Ninja, dok su prethodne rekordne vrednosti 2016. bile u proleće, posle vrhunca“, rekao je Gavin Šmit, direktor GISS-a. El Ninjo je topla faza prirodnog obrasca pasata i temperatura okeana u istočnom tropskom Pacifiku koji utiče na globalne temperature i obrasce padavina.