Naučnici otkrivaju repozicioniranje centromera u genomu soje

Naučnici otkrivaju repozicioniranje centromera u genomu soje

Istraživači iz Kine koji proučavaju evoluciju genoma soje fokusirali su se na fenomen repozicioniranja centromera, koji uključuje formiranje novih centromera na različitim hromozomskim lokacijama bez promene osnovnih sekvenci DNK. Ovaj proces je široko primećen kod vrsta sisara i smatra se da igra ključnu ulogu u evoluciji i specijaciji genoma.

Istraživači iz istraživačkog tima dr Han Fangpua sa Instituta za genetiku i razvojnu biologiju Kineske akademije nauka izvršili su sveobuhvatnu analizu pan-centromera koristeći CENH3-ChIP-sek podatke dobijene od 27 akcesija soje. Ovaj raznovrstan skup akcesija uključivao je tri divlje soje, devet domaćih sorti i 15 sorti. Njihova studija je objavljena u Zborniku radova Nacionalne akademije nauka

Nadovezujući se na prethodno otkriće tri satelita centromera u zrnu soje, identifikovali su dva dodatna satelita centromera koji su posebno povezani sa hromozomom 1. Ovi novi sateliti su otkrili značajna preuređenja u strukturama centromera hromozoma 1 u različitim pristupima, utičući na lokalizaciju CENH3.

Istraživači su otkrili visoku učestalost repozicioniranja centromera na 14 od 20 hromozoma. Zanimljivo je da su mnoge od ovih novoformiranih centromera pronađene u neposrednoj blizini prirodnih centromera.

Pored toga, neke od ovih centromera u nastajanju bile su podeljene među udaljenim akcesijama, što sugeriše da je njihovo pojavljivanje nezavisno od genetske srodnosti.

Da bi stekli dalji uvid, istraživači su sproveli eksperimente hibridizacije ukrštanjem dva pristupa sa neusklađenim centromerima. Rezultati su pokazali da je značajan deo centromera u S9 generaciji pretrpeo promene u veličini i položaju u poređenju sa njihovim roditeljskim kolegama. Ovo je istaklo centralnu ulogu satelita centromera u organizaciji centromera, jer je utvrđeno da su oni poželjna mesta za lokalizaciju centromera, što doprinosi stabilnom stanju.

Ukratko, ovo revolucionarno istraživanje je otkrilo ekstenzivni fenomen repozicioniranja centromera unutar genoma soje. Štaviše, naglašava značaj satelita centromera u kontroli položaja centromera i podržavanju njihovih kritičnih funkcija.

Ovi rezultati označavaju značajan korak napred u našem razumevanju evolucije genoma soje i imaju dalekosežne implikacije na polja genetike i razvojne biologije.