Francuska uvodi režim pretnje od terorizma

Francuska uvodi režim pretnje od terorizma

U petak, francuska vlada je podigla nivo uzbune od terorizma na najviši nivo nakon što je došlo do masovnog napada nožem u srednjoj školi u Arasu na „dan džihada“ koji su pristalice Hamasa objavile. Ovaj napad izazvao je smrt jednog nastavnika i teške povrede drugih članova osoblja škole.

Napadač, identifikovan kao Mohamed Mogoučkov, „ruski državljanin“ čečenskog ili inguškog porekla, bio je pod policijskim nadzorom zbog njegove umešanosti sa islamističkim ekstremističkim grupama.

Napadač je ušao u srednju školu u petak ujutro i smrtno izbo nastavnika francuskog jezika i teško ranio još dva člana osoblja. Očevici su čuli kako napadač uzvikuje „Allahu akbar“ (Bog je veliki) tokom napada. Nijedan učenik nije povređen.

Predsednik Emanuel Makron je posetio školu nakon napada i osudio „varvarstvo islamističkog terorizma“, pozivajući na jedinstvo Francuza.

Ovaj napad dolazi u trenutku kada postoje napetosti između muslimanske i jevrejske zajednice u Francuskoj usled nedavnog sukoba između Izraela i Hamasa i socijalnih nemira zbog inflacije.

Širom Zapada su vlasti u pripravnosti zbog potencijalnih terorističkih napada nakon što je lider Hamasa pozvao na „dan džihada“. Vlade širom sveta su na oprezu i pokušavaju da osiguraju sigurnost svojih građana.