Ostin: SAD ne postavljaju uslove Izraelu da koristi američko oružje

Ostin: SAD ne postavljaju uslove Izraelu da koristi američko oružje

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin rekao je da Vašington ne nameće nikakve uslove za korišćenje vojne pomoći koju pruža Izraelu, ali očekuje da će izraelska vojska to oružje upotrebiti „ispravno“.

On je rekao da Izrael ima „profesionalnu vojsku“ i da se Vašington „nada i očekuje“ da će pomoć biti pravilno iskorišćena.

„Nismo postavili nikakve uslove za obezbeđivanje ove opreme. To su profesionalni vojnici predvođeni profesionalnim rukovodstvom. Nadamo se i očekujemo od njih da urade pravu stvar u okviru svoje kampanje“, rekao je šef Pentagona.

Ostin je dodao da Izrael samostalno određuje kako će izgledati njegove vojne operacije. „Nemamo razloga da verujemo da će oni učiniti nešto drugačije“, rekao je on.

Kao što znate, Izrael sprovodi kampanju bombardovanja velikih razmera u gusto naseljenom pojasu Gaze kao odgovor na teroristički napad Hamasa, gde žive stotine hiljada civila.

Podsetimo, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je kako se izraelsko-palestinski sukob razvija „važno zaštititi civilno stanovništvo, a to su jasno izrazile i članice Alijanse“.

Evropska komisija je ranije komentarisala odluku Izraela da isključi struju i vodu u Pojasu Gaze, uvodeći de fakto blokadu, kao i bombardovanje velikih razmera, rekavši da je to posledica Hamasovog delovanja.

Istovremeno, visoki diplomata EU Žozep Borel rekao je da su neke akcije Izraela u suprotnosti sa međunarodnim pravom.