Kombinovana terapija efikasna u lečenju relapsirane imunološke trombocitopenije kod odraslih

Kombinovana terapija efikasna u lečenju relapsirane imunološke trombocitopenije kod odraslih

U lečenju imunološke trombocitopenije (ITP), glukokortikoidi i IVIg se smatraju primarnim terapijskim opcijama. Obično se kliničari odlučuju za bilo koji od ovih tretmana kada se bave slučajevima ITP. Istraživanja koja se odnose na kombinovanu upotrebu ova dva leka pretežno su se fokusirala na hitne situacije i slučajeve vezane za ITP tokom trudnoće. Istraživanja o lečenju relapsiranog ITP-a kod odraslih pacijenata su ograničena.

Nova studija Instituta za hematologiju i bolnicu za krvne bolesti, Kineske akademije medicinskih nauka i Peking Union Medical College, koristila je multicentričnu sveobuhvatnu retrospektivnu analizu za procenu efikasnosti i bezbednosti primarnih terapija sa jednim agensom i kombinovanih terapija u lečenju odraslih pacijenata sa relapsom imunska trombocitopenija (ITP). Predstavlja prvi pokušaj da se uporedi efikasnost tri modaliteta lečenja (IVIg, glukokortikoidi ili kombinacija oba) u povećanju broja trombocita kod odraslih pacijenata sa relapsom ITP.

Nalazi ovog istraživanja služe kao dragocena referenca za kliničare koji se bave lečenjem ITP. Rad je objavljen u časopisu Globalna medicinska genetika.

Profesor Zhang Lei je rekao: „Naša studija je otkrila izvanredan nalaz: kombinovana terapija IVIg i glukokortikoida u lečenju odraslih pacijenata sa relapsom ITP dovela je do stope potpunog odgovora (CR) od 71,83% u roku od sedam dana, nadmašujući IVIg grupu (43,48%) i glukokortikoidnu grupu (23,08%) Štaviše, stopa poboljšanja broja trombocita i dnevnih proporcija dostižu 30×10 9 /L, 50×10 9 /L i 100×10 9 /L u grupi sa kombinovanom terapijom značajno razlikovali od onih u svakoj grupi sa jednim agentom.

„Stoga, za pacijente sa upornim i hroničnim ITP-om sa relapsom, posebno onima kojima je potrebno brzo povećanje nivoa trombocita, oslanjanje isključivo na glukokortikoidne lekove možda nije najefikasnija strategija. Kombinovanje IVIg za postizanje superiorne efikasnosti je preporučljivo.

„Dok su pacijenti reagovali slično na IVIg i glukokortikoidne lekove, vredi napomenuti da je grupa IVIg pokazala brži početak delovanja i superiornu efikasnost lečenja u poređenju sa grupom glukokortikoida. Stoga, kada se razmatra terapija prve linije sa jednim lekom za odrasle pacijente sa relapsom ITP, preporučuje se davanje prioriteta IVIg tretmanu.

„Sa stalnim napretkom biofarmaceutske tehnologije, mnoštvo novih lekova i ciljanih terapija proširilo je kliničke puteve za pacijente sa ITP-om. Međutim, nije postignut jasan konsenzus u vezi sa optimalnim redosledom lekova, što je dovelo do toga da više pacijenata preferira novije lekove i ciljane terapije poput TPO-RA, rituksimaba, Sik inhibitora i inhibitora Fcγ receptora nakon relapsa Ova raznolikost je uvela značajne varijacije u tretmanima relapsa ITP.

„Naši nalazi pokazuju da za pacijente sa relapsom upornih i hroničnih ITP, pristup kombinovane terapije koji uključuje lekove prve linije nudi prednosti i u vremenu početka i efikasnosti lečenja. Ova brza, stabilna klinička efikasnost sa visokom stopom CR posebno je korisna za pacijente sa niskim broj trombocita i prateći simptomi krvarenja. Kombinovana terapija može bezbedno i efikasno podići broj trombocita brzo, postižući hemostazu i smanjujući potrebu za transfuzijom trombocita.“

S obzirom da je ova studija retrospektivna, njen nivo dokaza je ispod nivoa prospektivnog istraživanja. Shodno tome, i dalje je od suštinske važnosti da klinički praktičari donesu izbor lečenja u skladu sa svojom kliničkom stručnošću i jedinstvenim okolnostima svojih pacijenata. Štaviše, postoji težnja da se klinički istraživački centri širom zemlje angažuju u prospektivnijim studijama za pacijente u sličnim situacijama u budućnosti.