Istraživanja pokazuju da bezalkoholna pića pomažu u smanjenju konzumacije alkohola

Istraživanja pokazuju da bezalkoholna pića pomažu u smanjenju konzumacije alkohola

Prekomerna konzumacija alkohola je globalni izazov i uključena je u ciljeve održivog razvoja, poznate i kao globalni ciljevi, koje su usvojile Ujedinjene nacije. Jedna od strategija za smanjenje prekomerne konzumacije alkohola je promocija bezalkoholnih pića, kao što su bezalkoholno pivo i koktel pića. Međutim, do sada su nedostajali podaci istraživanja o uticaju obezbeđivanja bezalkoholnih pića na količinu konzumiranog alkohola.

U randomizovanoj kontrolisanoj studiji koja je uključivala odrasle starije od 20 godina i isključujući pacijente sa zavisnošću od alkohola, ukupno 123 učesnika je kategorisano u interventnu grupu, koja je konzumirala bezalkoholna pića tokom 12 nedelja, i kontrolnu grupu. Studija je objavljena u BMC Medicina.

Rezultati su otkrili značajno veće smanjenje konzumacije alkohola u interventnoj grupi u poređenju sa kontrolnom grupom, a ovo smanjenje se zadržalo i nakon osam nedelja intervencije. Interventna grupa je konzumirala u proseku 11,5 g čistog alkoholnog ekvivalenta dnevno u 12 nedelja, što je bilo manje nego pre intervencije.

Povećanje konzumacije bezalkoholnih pića povezano je sa smanjenjem unosa alkohola u interventnoj grupi, što ukazuje da su bezalkoholna pića možda zamenila alkoholna pića u njihovoj konzumaciji.

Ovi rezultati ukazuju na efikasnost bezalkoholnih pića u smanjenju prekomerne konzumacije alkohola. Očekuje se da će identifikovanje naučno potvrđenih metoda za smanjenje konzumacije alkohola koristiti društvu pružanjem intervencija za pojedince koji prekomerno konzumiraju alkohol i informisanjem pri kreiranju politike.