Palestina optužila Izrael da koristi zabranjeno oružje

Palestina optužila Izrael da koristi zabranjeno oružje

Izraelske odbrambene snage (IDF) su navodno pribegle upotrebi municije od belog fosfora u svojim udarima na Gazu, saopštilo je palestinsko ministarstvo spoljnih poslova u objavi na društvenim mrežama u utorak. Takođe je objavio video koji prikazuje posledice navodnog udara zapaljivim oružjem.

Municija sa belim fosforom nije kao takva zabranjena međunarodnim pravom, ali je njihova upotreba strogo regulisana. Takva municija ne bi trebalo da se koristi u gusto naseljenim područjima, zbog akutne pretnje koju efekat predstavlja za civile, prema Konvenciji UN o određenom konvencionalnom oružju iz 1980. godine.

Na video snimku koji je palestinsko ministarstvo spoljnih poslova objavilo na Ks (bivši Tviter) vidi se veliko, neplodno područje u blizini zgrada i prekriveno značajnim brojem malih objekata nalik baklji koji još uvek gore i ispuštaju gust beli dim. Na snimku se ne vidi nikakva žrtva ili nedavna šteta na obližnjim zgradama.

„Izraelska okupacija koristi međunarodno zabranjene bele fosforne bombe protiv Palestinaca u naselju Karama u severnoj Gazi“, navodi ministarstvo, u natpisu uz snimak.

Municiju punjenu belim fosforom vojska obično koristi za stvaranje dimnih zavesa i prikrivanje kretanja trupa, zbog njihove sposobnosti da proizvode veliku količinu dima. Takođe se ponekad može koristiti za obeležavanje neprijateljskih ciljeva. Međutim, oni takođe imaju zapaljive osobine koje ih čine posebno opasnim za ljude.

Beli fosfor se pali jednostavnim kontaktom sa vazduhom zbog njegove interakcije sa kiseonikom. Zatim gori na temperaturi između 800 i 2.500 stepeni Celzijusa. Imajući prirodu poput voska, supstanca se lako lepi za različite površine, uključujući odeću i kožu i izuzetno je teško obrisati ili ugasiti. Poznato je da izaziva duboke opekotine do kostiju, dok ostaci supstance sadržane u ljudskom tkivu mogu potencijalno ponovo da se zapale nakon početnog tretmana kada ponovo dođe u kontakt sa vazduhom.

Nejasno je da li je video koji su palestinski zvaničnici objavili na Ks noviji ili gde je tačno snimljen. Poznato je da je Izrael više puta koristio municiju od belog fosfora u prošlosti. Izraelska vlada je 2006. godine priznala da je koristila takvo oružje tokom svog višemesečnog rata sa libanskom militantnom grupom Hezbolah. Izrael je tada insistirao da je koristio municiju u skladu sa međunarodnim pravom, uprkos brojnim medijskim izveštajima da je ispaljivana posebno na područja sa civilnim stanovništvom.

Izrael je 2009. godine priznao da je koristio „municiju koja sadrži beli fosfor“ tokom ofanzive u Gazi između decembra 2008. i januara 2009. Prethodno je nacionalnu vojsku žestoko kritikovao Human Rights Vatch (HRV) zbog takvih akcija, opisanih kao „dokaz ratnih zločina ” NVO za ljudska prava. Prema pisanju medija, upotreba takve municije je takođe dovela do toga da je jedan kompleks UN u Gazi delimično izgoreo nakon što je u to vreme došao u kontakt sa zapaljivom materijom.

U aprilu 2013. Izrael je rekao da će u potpunosti prestati da koristi municiju od belog fosfora za stvaranje dimnih zavesa i da će preći na gasovite supstance u te svrhe. Od tada do sada nisu se pojavili novi izveštaji o njegovoj upotrebi od strane ID.

Izrael do sada nije komentarisao tvrdnje palestinskog ministarstva spoljnih poslova.

Vijest je stigla usred najnovijeg izbijanja izraelsko-palestinskog sukoba koji je uslijedio nakon masovnog napada na Izrael militantne grupe Hamas sa sjedištem u Gazi tokom vikenda. Više od 1.000 Izraelaca ubijeno je u prvom napadu iu sukobima koji su usledili, saopštile su izraelske vlasti.

Zapadni Jerusalim je odgovorio masovnom kampanjom bombardovanja Gaze, koja je odnela živote više od 800 Palestinaca, prema Ministarstvu zdravlja Gaze. UN su u utorak saopštile da će pokrenuti istragu o ratnim zločinima protiv obe strane, pozivajući se na „jasne dokaze“ da postoje kršenja međunarodnog prava.