Izrael je zamrznuo kripto naloge koji traže donacije Hamasa, saopštila je policija

Izrael je zamrznuo kripto naloge koji traže donacije Hamasa, saopštila je policija

Izrael je zamrznuo račune u kriptovalutama koji se koriste za prikupljanje donacija za palestinsku militantnu grupu Hamas na društvenim mrežama, saopštila je policija u utorak.

Hamas je u subotu pokrenuo razorne napade iz Gaze na Izrael, u jednoj od najozbiljnijih eskalacija u izraelsko-palestinskom sukobu poslednjih godina.

„Prema sumnjama, izbijanjem rata Hamasova teroristička organizacija pokrenula je kampanju prikupljanja sredstava na društvenim mrežama, pozivajući javnost da deponuje kriptovalute na svoje račune“, navodi se u saopštenju policije.

„Policijska sajber jedinica i Ministarstvo odbrane odmah su preduzeli akciju da lociraju i zamrznu ove račune, uz pomoć Binance kripto berze, kako bi se sredstva preusmerila u državnu kasu.

U saopštenju se ne navode više detalja o tome koliko je naloga blokirano, kao ni vrednost zaplenjene kriptovalute.

Rojters nije uspeo da dođe do portparola Hamasa za komentar.

„Proteklih nekoliko dana naš tim je radio u realnom vremenu, non-stop, kako bi podržao tekuće napore u borbi protiv finansiranja terorizma“, rekao je portparol Binance, dodajući da razmena „aktivno partneri“ sa globalnim agencijama za sprovođenje zakona i regulatorima.

„Podaci koje koristimo da bismo precizirali pojedince, adrese i infrastrukturu povezane sa određenim organizacijama potiču iz obaveštajnih podataka koje su obezbedili organi za sprovođenje zakona i istražni alati koje smo mi i naši partneri razvili.

Hamas je godinama podržavao kriptovalute kao metod prikupljanja sredstava, ali je u aprilu rekao da će prestati da prima prikupljanje sredstava putem kriptovalute bitkoina, navodeći povećanje „neprijateljske“ aktivnosti prema donatorima.

Rojters je u maju izvestio da je Izrael zaplenio oko 190 kripto naloga na Binanceu od 2021. godine, uključujući dva za koja je rekao da su povezana sa Islamskom državom i desetine za koje je rekao da su u vlasništvu palestinskih firmi povezanih sa Hamasom.

U odgovoru na taj članak, Binance je rekao da radi sa organima za sprovođenje zakona i „koristi informacije koje su im dostupne samo kako bi identifikovali pojedince koji vode račune za nezakonite organizacije“.